Dodik: Ne želim da pravim još jednu zabludu, koja se zove BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je RS stvorena kako bi branila slobodu srpskog naroda te da se time ne ugrožava sloboda i za druge narode.

Očekuje, kaže, da se Srbima prizna da imaju pravo da brane slobodu, koja je, navodi, ključna riječ i veoma važna za život.

U obraćanju na Mrakovici, gdje je danas obilježeno 76 godina od Bitke na Kozari, Dodik je govorio o sadašnjoj sitaciji te ponovio već nekoliko puta izrečenu tvrdnju “da Srbi imaju slobodu samo kada imaju državu”.

Danas Srbi imaju dvije države, RS i Srbiju – ustvrdio je na ovom skupu entitetski predsjednik.

Istakao je da ne postoje “bosanski”, “hrvatski” ili “srbijanski” Srbi, kako to neki pokušavaju predstaviti, već da su svi Srbi jedan, jedinstven narod.

– BiH je zajednica u koju smo mi gurnuti. Onaj ko je spreman da brani identitet RS je dobro došao, onaj ko nije spreman, nije dobro došao – poručio je, navodeći da je cilj Srba 1992. godine bio nezavisna država.

Govoreći o velikim stradanjima na tom prostoru, Dodik je rekao da su na Kozari ubijani Srbi i da su to radile ustaše.

Naveo je “da je srpski narod napravio ozbiljne greške praveći prvu i drugu Joslaviju, koje su bile velike srpske političke zablude”.

Zato ne želim da pravim još jednu zabludu, koja se zove BiH – ustvrdio je on.

Kaže da se ne boji optužbi da govori retorikom koja nije primjerena, ali da neće prećutati “da su Srbi mahom bili antifašisti, a da su se muslimani priključili tom pokretu tek pred kraj Drugog svjetskog rata”.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević je rekao da su Srbi uvijek bili na pravoj strani, a da Kozara nikada neće biti pokorena.

Đorđević je ovom skupu prisustvovao kao izaslanik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Prisutnima se obratio i Slobodan Šobić, sekretar SUBNOR-a, koji je istakao da Kozara živi u sadašnjim generacijama i da će zauvijek živjeti u narednim pokoljenjima.

Obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari su zajednički organizovali nadležni odbori vlade Republike Srpske.