Nebo iznad BiH ostaje zamućeno uprkos vedrini: Sladić objavio do kada će trajati toplinski val

nebo
Koncentracije čestica saharskog pijeska će biti povišene i narednih dana

Neuobičajeno toplo vrijeme nastavit će se do petka kada je prognoziran kraj toplinskog vala, osim toplog zraka u našu zemlju je stigao i saharski pijesak.

-Nebo nam se dobro zamutilo usljed depozicije pustinjskog pijeska koji nošen snažnim južnim i jugozapadnim visinskim strujanjima iz Sahare ispred ciklonalnog polja je preko centralne Europe dospio i u našu zemlju. I narednih dana nebo ostaje zamućeno i uprkos vedrini. Prozore i limene ljubimce nemojte prati prije subote popodne, a poželjno i do nedjelje, jer bi u subotu još vladala manja suha depozicija pa bi se pustinjski aerosol mogao prenositi strujanjem zraka, koja bi prestala po prognozi modela u nedjelju. U velikoj mjeri stvari bi mogao riješiti i frontalni poremećaj koji bi zahvatio našu zemlju po njegovom rubu u subotu. Prolazno jači sjeverozapadni vjetar u frontalnoj zoni bi rastjerivao saharski pijesak dalje od naših područja, a tamo gdje bude lokalno vrlo malo kiše, tragovi će biti vidljivi na vjetrobranskim staklima.

Koncentracije čestica saharskog pijeska će biti povišene i narednih dana. Pri izlasku i zalasku sunca stoga možemo očekivati prelijepe prizore prošarani narandžastim i crvenim nijansama, kazao je meteorolog Nedim Sladić.