Neće proći Vladine izmjene Zakona o radu

radnici
Većina zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH smatra da se trebaju uvažiti zahtjevi radnika čija se prava guše predloženim zakonskim rješenjima

 

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za 28. juli, a na dnevnom redu je, pored ostalog, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu koji je federalna Vlada uputila u proceduru po hitnom postupku.
U sindikatima su ogorčeni predloženim rješenjima. Traže da se izmjene zakona povuku iz procedure jer bi se njihovim usvajanjem, kako navode, degradirala prava radnika koji bi postali robovi. U Savezu samostalnih sindikata BiH kažu da predložena rješenja idu u korist poslodavaca, koji na ovaj način imaju mogućnost da radnicima drastično smanje platu i da ih šalju na čekanje.

Minimalna plata

Rješenja su, kako navode, napravljena tako da poslodavci mogu uposliti radnike 72 sata sedmično, za što će im biti plaćeno 406 KM, koliko iznosi minimalna plata, koja u ovom dokumentu nije definisana. Zbog toga je SSSBiH najavio za 28. juli protestnu šetnju od Vlade do Parlamenta FBiH, u vrijeme kada će Predstavnički dom održati online sjednicu na kojoj je predviđeno razmatranje izmjena Zakona o radu. Spremni su započeti i generalni štrajk ako one budu usvojene.

Svi oni koji se zalažu za unapređenje radničkih prava ne mogu biti zadovoljni radom resornog ministarstva, kaže Kratina


Ako je suditi po izjavama zastupnika, posebno onih koji čine parlamentarnu većinu, izmjene Zakona o radu mogle bi da idu u redovnu proceduru, a zastupnici će tražiti da se uvaže zahtjevi radnika koji, u konačnici, i zarađuju. Poslanici su ocijenili besmislenim to što su izmjene Zakona upućene po hitnom postupku, posebno zbog činjenice da je prestalo stanje prirodne nesreće izazvane koronavirusom.
Osman Ćatić, predsjednik Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže za Oslobođenje da će u ponedjeljak biti održana sjednica Kluba na kojoj će zauzeti konačan stav. Isti odgovor dobili smo i od Marijana Klaića, zastupnika u Klubu HDZBiH-HNS.


- Imamo sjednicu Kluba u ponedjeljak na kojoj će biti rasprava i zauzet stav o svim točkama dnevnog reda, pa i o Prijedlogu izmjene Zakona o radu. Ne bih davao izjavu prije zauzimanja konačnog stava, rekao nam je Klaić.
Šefica Kluba DF-a u Predstavničkom domu Alma Kratina kaže za Oslobođenje da je sve ranije iskomunicirano kada je riječ o Zakonu o radu, te o Zakonu o vijeću uposlenika.
- Još u martu smo uputili inicijativu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike da se regulišu odnosi iz radnopravnog zakonodavstva u vanrednoj situaciji kroz socijalni dijalog zajedno sa sindikatima i poslodavcima. Za nas je sramotna činjenica da je Ministarstvo zastupnicima mailom dostavilo ta zakonska rješenja tek nedavno. Ministarstvo ne radi svoj posao kako treba i strašno kasne s tim stvarima koje je trebalo uraditi. S druge strane, apsolutno je nedovoljno proveden socijalni dijalog, kao i u retrospektivi na mnogim mjestima gdje je Ministarstvo trebalo to da uradi sa sindikatima. Mislim da svi oni koji se zalažu za unapređenje radničkih prava ne mogu biti na ovaj način zadovoljni radom Ministarstva, govori Kratina.

Nema podrške

Naša sagovornica kaže da je sporna hitna procedura budući da je ukinuto vanredno stanje.
- To je nedopustivo i nešto što se ne može podržati. Same izmjene koje su se desile u tom zakonu su degradacija radničkih prava i neophodno je da se ta cijela priča vrati na početak, odnosno da sindikati zajedno s Ministarstvom i poslodavcima dođu do rješenja koja će biti primjenjiva u smislu da radnici nisu u situaciji da brane i ova radnička prava koja nisu na dovoljnom stupnju na kojem bi trebala biti, ističe Kratina.
Sabina Ćudić, predsjednica Kluba Naše stranke, kaže da je u predloženim izmjenama dosta robovlasničkih elemenata, posebno kada je riječ o vraćanju zastarjelog mehanizma čekanja. Ona vjeruje da neće biti većine da izmjene Zakona prođu u ovom obliku.


Azra Hadžić-Bećirspahić, šefica Kluba poslanika SBB-a, navodi da ta stranka još radi na amandmanima na ovaj zakon, a da će stav o predloženim rješenjima imati nakon sjednice Kluba zakazane za ponedjeljak.
Damir Mašić, predsjednik Kluba SDP-a, razočaran je time što Vlada pet godina ignoriše socijalni dijalog tako što iz njega isključuje Savez samostalnih sindikata.
- Ovaj zakon nije spreman za parlamentarnu proceduru i Vlada bi, da ne bruka ni sebe ni građane, najjednostavnije iz svega mogla izaći tako da povuče ove i pripremi izmjene koje bi bile sveobuhvatnije. Imamo prijedlog koji nema podršku sindikata i s izraženom rezervom poslodavaca, zaključuje Mašić.