Neizvjesna noć za Bišćane: Dežuraju ispred "Bire", ne žele migrante u centru grada

asd
Danas su migranti zapalili kamp "Lipa" nadomak Bihaća, a onda su pokušali ući u grad, ali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona nisu to dozvolili

Građani Bihaća 80. dan stoje ispred kampa "Bira" i ukazuju na problem migranata koji je iz dana u da sve veći. Umjesto da uživaju u toplim domovima, sa termoskama čaja i kafe, promzrli, dežuraju i traže pravdu ispred „Bire“, gdje ih je zatekla i ekipa "Avaza".

Danas su migranti zapalili kamp "Lipa" nadomak Bihaća, a onda su pokušali ući u grad. No, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona nisu to dozvolili.

Danonoćno dežuraju
Sej Ramić, jedan od okupljanjih građana koji danonoćno dežuraju ispred kampa "Bira", kazao nam je da traže svoja prava, mir i sigurnost te da njihova borba traje već tri godine.

- Migranti su počinili 4.000 krivičnih djela, odnosno 70.000 ako se zna da je svaki ilegalni prelazak granice krivično djelo. Skupština grada je potvrdila danas odluku da se migranti ne vraćaju u „Biru“. Mi želimo mir, sigurnost, da nema krivičnih djela, da djeca mogu u školu, želimo da Bihać bude ono što je nekada bio, grad turizma. Poručujemo da Bihać neće biti parking i geto za migrante - kazao je, između ostalog Ramić.

Biščanin Adnan Habibija poručuje da su spremni i poginuti te da će nastaviti dežurati sve dok se ne iznese i posljednji kontejner iz „Bire“, a ima ih skoro 300.

Maćehinski odnos

- Sada imamo jedinstvo, jer je uz građane stala i lokalna vlast. Ministarstvo civilnih poslova i IOM građane prave budalom. Ne želimo drugima gurati naš problem. Ali ne možemo ga sami iznijeti. Nismo pristali i ne pristajemo na maćehinski odnos da ministar (Selmo Cikotić, op.a.) izjavi da kamp u drugom gradu ne može biti, jer tu živi većinsko bošnjačko stanovništvo. Pa šta smo onda mi, pita se Habibija, dodajući da neće dozvoliti da Bihać bude sabirni centar migranata – kaže Habibija. 

Pogledajte VIDEO