Neizvjesna sudbina GIKIL-a, radnici spremni na sve kako bi spriječili zatvaranje kompanije

Inspektori, tužioci i službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK od ranih jutarnjih sati borave u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) gdje svako u svojoj oblasti sprovodi opsežne radnje.

Da li će doći do obustave rada u ovoj kompaniji još uvijek nije poznato, ali radnici poručuju da će se svim silama boriti da se to ne desi.

Kao što smo već pisali, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, dva tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli i istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, koji rade na predmetima zagađenja okoliša, ali i stručne osobe i agencije koje rade po nalogu tužilaštva, od ranih jutarnjih sati obavljaju uviđaj u GIKIL-u.

Opsežnim radnjama utvrđuju da li je u GIKIL-u nastavljeno nekontrolisano ispuštanje štetnih materija i supstanci koje dovode do zagađenja okoliša, odnosno do daljnjeg ugrožavanja i zagađenja zraka, tla i vode, što dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, životinja i ugrožava ekosistem na području Lukavca, rijeke Spreče i šire.

U ovoj lukavačkoj kompaniji danas je trebao biti obustavljen rad, s obzirom na to da do 15. novembra ove godine nije dobijena okolinska dozvola od resornog federalnog ministarstva. Inspektori na terenu obavljaju svoj dio posla, a da li će u konačnici rad postrojenja biti "zaleđen" zasad nije poznato.

S obzirom na to da su opsežne istražne radnje u toku, konkretnih informacija o sudbini GIKIL-a zasad nema. 
 

Radnici zabrinuti



Ekipa portala Klix.ba danas je boravila ispred ove kompanije, gdje smo se uvjerili u zabrinutost radnika. Grupa radnika iz prve smjene jutros je na posao došla sa strepnjom šta će ih dočekati.

Istoj slici smo svjedočili i u poslijepodnevnim satima kada su organizovanim prijevozom ispred kruga fabrike pristigle i grupe radnika koji će svoj radni angažman započeti u drugoj smjeni.

Zabrinut je i predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović, a bez obzira što je stanje u kompaniji izuzetno teško, on ne može prihvatiti činjenicu da bi moglo doći do obustave rada.

"Ova kompanija već dvije godine fantastično stoji u finansijskom smislu, što u prošlosti nije bilo. Prvi put se u ovu kompaniju nešto ulaže za unapređenje očuvanja ekologije, što je za mene ohrabrujuće, ali u ovom trenutku to za inspekcije očigledno nije dovoljno. Šta će se dalje dešavati i ostaje da se vidi", kaže Imamović.

Prema ranijim najavama iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, GIKIL bi sutra trebao početi sa obustavljanjem proizvodnog procesa, jer je s današnjim danim istekao rok za pribavljanje okolinske dozvole. 

Imamović se nada da će ipak biti iskorištene još neke pogodnosti te da će nadležni sud prolongirati izvršenje rješenja o obustavi rada.

"Prolongiranjem bi se u kratkom vremenskom periodu od uprave GIKIL-a skupa s radnicima mogli učiniti bitni napori kako bismo sačuvali ovu kompaniju. Razumijem ulogu inspektora koji imaju samo jedan akt ispred sebe, a koji donosi zatvaranje kompanije. Veliki su pritisci na GIKIL", dodao je Imamović.

Obustava rada, potcrtao je Imamović, za GIKIL znači i gašenje firme, jer je riječ o kompaniji koja se za kratak vremenski period ne bi mogla ponovo pokrenuti.

"Nama je ista stvar i smanjenje proizvodnje kao i gašenje, a u ovoj firmi dnevni obrt iznosi miliona KM. Malo je takvih firmi u BiH", nastavio je Imamović.
 

Imamović: Spremni smo na sve



Ukoliko bi došlo do obustave rada, predsjednik Sindikata GIKIL-a rekao je da će radnici poduzeti određene korake.

"Poznavajući njihov karakter, ne može se ni zamisliti šta će radnici sve poduzeti. Poduzet ćemo čak i one mjere u kojima će i oni koji razmišljaju samo o zatvaranju GIKIL-a morati mijenjati svoje stavove. Ovaj sindikat je dovoljno jak, ali i 'lud' da bi dozvolio da se obustavi proizvodnja", upozorio je Imamović. 

Inače, generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly nedavno je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenja okoliša.

Tužilaštvo TK na teret mu stavlja optužnicu, međutim, on je nedugo nakon hapšenja pušten na slobodu, uz mjere zabrane koje su mu nametnute.

Te mjere Općinsku sud u Lukavcu naknadno je ukinuo, ali je Tužilaštvo TK uložilo žalbu te nastavilo s opsežnom istragom protiv Gangulyja u okviru koje se provode brojna vještačenja i analize zagađenja okoliša nakon dva događaja iz maja i augusta 2018. godine, kada je došlo do izlijevanja prvo katrana, a nakon toga i amonijačne vode i drugih opasnih materija u okolini Lukavca i u rijeku Spreču.