Džaferović na obliježavanju Dana Armije: Neka se retrogradne snage okanu BiH

U prisustvu visokih vojnih dužnosnika, predstavnika civilnih vlasti Bosne i Hercegovine, međunarodnih vojnih organizacija, vojno-diplomatskog kora i boračkih asocijacija, danas je u kasarni Dubrave upriličena centralna svečanost obilježavanja 27. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i 14. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga naše zemlje

Tom prilikom upućene su čestitke, ali i ukazano na značaj osnivanja Armije RBiH. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović također je prisustvovao obilježavanju ovog značajnog datuma, a prema njegovim riječima, Armija RBiH je jedina legalna vojna sila legalne i legitimne vlade naše zemlje.

Ona je, naveo je Džaferović, u nemogućim uvjetima branila i odbranila državu Bosnu i Hercegovinu. 

"To je velika stvar i velika razlika u odnosu na sve druge vojske koje su dolazile i harale Bosnom i Hercegovinom, pokušavajući da je unište", naglasio je član Predsjedništva BiH, prenosi Fena.ba.

Armija nastala iz naroda

Armija RBiH je nastala iz naroda, u trenutku koji je bio najteži u historiji BiH, kada su brojne sile pokušavale da unište našu zemlju.

"Nastavši iz naroda, odnosno od onih ljudi koji vole ovu zemlju, ona je odbranila BiH i omogućila zaključivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Danas se posebno sjećamo onih koji su najzaslužniji za slobodu u kojoj danas živimo, bosanskih šehida, pripadnika poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca", nastavio je Džaferović.

Danas, 24 godine nakon Daytonskog mirovnog sporazuma Džaferović smatra da se treba nastaviti u onome smjeru za koji se borila Armija RBiH, odnosno u očuvanju cjelovite i demokratske BiH, koja je država ravnopravnih naroda, građana i ljudi, bez obzira u kojem dijelu naše zemlje živjeli.

"Taj cilj ćemo ostvariti, a moja poruka retrogradnim snagama, koje bi danas u miru da realiziraju neke svoje ciljeve koje ni ratom nisu mogle ostvariti, jeste da se okane svega toga. BiH se odbranila i opstala u mnogo težim uvjetima, u situaciji kada su oni koji su atakovali na nju bili mnogo snažniji. Danas je BiH mnogo snažnija, a oni koji su atakovali od 1992. do 1995. sada su mnogo slabiji", potcrao je Džaferović.

Potrebno prenositi istinu

Zamjenik ministrice odbrane Marine Pendeš Sead Jusić smatra da je 15. april od velikog značaja u bh. historiji.

"Zahvaljujući današnjem datumu i odlukama koje su donesene 8. i 9. aprila, te zaokruženoj vojnoj sili, danas svi Bosanci i Hercegovci mogu reći da imaju državu i državljanstvo od svoje domovine. Ljudima je veoma važno da u istom imaju domovinu, državu i državljanstvo", dodao je Jusić.

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević stava je da 15. april treba obilježavati, ali i prenositi istinu o odbrani BiH.

"Danas je možda i najviše napadnuta istina o toj odbrani. Isti oni agresori koji su izvršili agresiju na BiH danas vrše agresiju na istinu. Zbog toga je naša trajna zadaća da obilježavamo značajne datume te da se brinemo o svim stradalnicima, prije svega o porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, ali i o veteranima rata koji su danas u situacji da ih je sustigla starost ili bolest, a nemaju od čega da žive", poručio je Bukvarević.

U okviru obilježavanja 27. godišnjice Armije RBiH i 14. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga naše zemlje u kasarni Dubrave upriličen je i prigodan kulturno-zabavni program.