Nekadašnji ministar u Lipovačinoj vladi i savjetnik Emdžada Galijaševića na novom zadatku: Šefik Smlatić privremeni stečajni upravnik D.D. „Agrokomerc“

Home

Nekadašnji ministar u Lipovačinoj vladi i savjetnik Emdžada Galijaševića na novom zadatku: Šefik Smlatić privremeni stečajni upravnik D.D. „Agrokomerc“


Općinski sud u Bihaću je po prijedlogu 6 predlagača iz Cazina i Velike Kladuše da se nad imovinom pravnog lica D.D. „Agrokomerc“ iz Velike Kladuše otvori stečajni postupak donio rješenje kojim je za privremenog stečajnog upravnika imenovao dr.sc. Šefika Smlatića, jednog sa federalne liste stečajnih upravnika.

Smlatićev zadatak prema sudskom rješenju biće da, osim što će ocijeniti da li je stečaj neminovan, između ostalog, izvrši uvid u poslovne knjige i dokumentaciju dužnika, da li imovina stečajnog dužnika može pokriti troškove stečajnog postupka te da li se poslovanje D.D. „Agrokomerc“ može u cjelini ili djelimično organizirati dok traje stečajni postupak.

Ekonomski stručnjaci pošteno bi vam rekli da , kada bi „skenirali“ poslovne bilance „Agrokomerca“, uopće ne bi bilo dileme da li bi se odlučili da predlože stečaj umjesto famoznog Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

Nema nijedne federalne kompanije koja je nešto hajrovala sa apsurdnim propisom za detaljno pustošenje ionako uništenih resursa federalnih firmi.

Stečaj bi bio jedino moralno, profesionalno i zakonsko rješenje koje bi osiguralo zaštitu imovine unutar ,ali posebno van BiH kao i isplatu svih obaveza (banke, dobavljači, plate zaposlenih, direktni i indirektni porezi) koji u stečaju nose naziv „prava povjerilaca bez obzira kojem redu pripadali.

 

(Izvor: USN.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 23/09/2017 - 12:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top