Neki guverneri optužili Trumpa za prijevaru oko zaliha cjepiva

.
GUVERNERI nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.

Kako kažu mediji, zbrka oko zalihe cjepiva koja je bila obećana guvernerima, ali se nije ostvarila, nastala je kada su se pojavili problemi i nedostaci na prvim linijama najambicioznije i najsloženije kampanje imunizacije u povijesti SAD-a, zbog čega je došlo i do otkazivanja cijepljenja u nekim gradskim zdravstvenim sustavima.

 

Samo 10.6 milijuna Amerikanaca primilo je cjepivo otkako su savezni regulatori prošlog mjeseca dali hitna odobrenja za dva cjepiva, Pfizera i BioNTecha te Moderne, izvijestili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). To je daleko manje od 20 milijuna cijepljenja, koja je Trumpova administracija obećala primijeniti do kraja 2020., dok je pandemija covida-19 bjesnjela praktički nekontrolirano sa sve većim rekordnim brojem infekcija, hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

 

Sva cjepiva Pfizera i Moderne zahtijevaju početnu dozu i dodatnu injekciju u razmaku od oko tri tjedna. Tajnik za zdravstvo i socijalne usluge Alex Azar rekao je u utorak da će uprava izdati milijune doza koje je držala u rezervi za pojačane injekcije kako bi pomogla potaknuti tromo uvođenje prvih doza onima kojima je cjepivo najpotrebnije. Azar je tada rekao da je uprava dovoljno sigurna u opskrbni lanac da oslobodi svoje zalihe i pozvao države da koriste dodatnu opskrbu za otvaranje cijepljenja svima u dobi od 65 i više godina. Mnoge su države to učinile, no u petak su brojni guverneri izjavili da su zaprepašteni kad su saznali da ne postoje zalihe.

 

To su ocijenili i "obmanom na nacionalnoj razini" i da su "izuzetno razočarani što je Azar lagao svoju državu", dok je Azar u intervjuu za NBC u petak sugerirao da su doze već dodijeljene državama te da "dakle, više ne sjedimo u rezervi. Dali smo to državama na raspolaganje."

Mediji su u petak objavili i da je Azar dao ostavku.

Izvor: