Nekoliko bh. političkih stranaka vidi mali pomak u evoluciji prava LGBT osoba u BiH

Političke stranke u Bosni i Hercegovini teško progovaraju o pravima lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba u našoj zemlji, zbog čega je teško doći do njihovog stava o unapređenju ili stagnaciji prava LGBT populacije. Nekoliko stranaka smatra kako su primjetni određeni pomaci u evoluciji prava LGBT osoba, dok svi ostali šute.

Kontaktirali smo skoro sve političke stranke iz naše zemlje za komentar o implementaciji prava LGBT osoba, ali i nakon nekoliko poziva, samo pojedine su odlučile odgovoriti na naš upit.
 

Državni organi nedovoljno uključeni



Kada je riječ o evoluciji prava LGBT osoba, iz Naše stranke govore nam kako postoji napredak u promjeni svijesti po ovom pitanju, ali da je on tako mali da je primjetan samo onima koji se fokusirano bave ovim pitanjem.

Predsjednik ove stranke Predrag Kojović ističe kako je ohrabrujuće što su se predstavnici državnih organa počeli baviti pravima LGBT osoba, ali njihov angažman i dalje ocjenjuje nedovoljnim.

"Tek u posljednjih nekoliko godina na događajima koje organizuje nevladina organizacija SOC koja se, prema mom mišljenju, vrlo uspješno bavi pravima LGBTI populacije, počeli su se pojavljivati i predstavnici državnih organa. Proces EU integracija zahtijeva od nas veliki pomak naprijed po ovom pitanju i oni političari i stranke koje zaista vide BiH u EU moraju shvatiti da se nećemo još dugo praviti da problem ne postoji ili da će se riješiti sam od sebe. Naravno, borba za prava LGBTI populacije bila bi uspješnija kada bi se vodila u društvu koje nije u stalnim sukobima po etničkim, vjerskim ili političkim pitanjima i u kojima se kvalitet političkih predstavnika ne mjeri po buci koju prave lupanjem šakom o stol ili su politički predstavnici vjerskih organizacija. Prije ili kasnije ovo pitanje će se naći na pregovaračkom stolu EU i BiH, i mi bismo voljeli da to bude prije nego kasnije", kazao nam je Kojović.

Na pitanje da li bi Naša stranka svojim dolaskom podržala održavanje Parade ponosa, Kojović nam odgovara kako bi on lično došao na paradu te pozvao članove koji žele da mu se pridruže. 

"Pravo na slobodu govora i okupljanja su temeljna ljudska i građanska prava i svaki skup koji ispunjava uslove utvrđene zakonom mora biti omogućen. To je stav Naše stranke i odnosi se na svako okupljanje građana bez obzira na to da li se radi o socijalnim protestima, političkim okupljanjima ili o paradi. Mi, nažalost, ne živimo sada u takvom društvu, ali je društvo koje mi želimo graditi otvoreno i slobodno i motiviše svakog svog građanina i građanku da ovu zemlju osjeća kao svoju i da se u njoj osjeća sigurno i slobodno", istakao je Kojović.

Kako je u našoj državi došlo do određenih pomaka u evoluciji prava LGBT osoba, a zahvaljujući angažmanu nevladinih organizacija, kazali su nam i iz Demokratske fronte (DF).

"U prvom redu mislim na veću vidljivost pitanja koja je potrebno rješavati s ciljem ostvarivanja prava LGBT osoba. Kada je riječ o zvaničnom stavu onih koji su u prilici utjecati na zakonske izmjene snaga, uglavnom se bazira na pojedinačnim angažmanima određenih zastupnika. Podrška je u najvećem procentu deklarativna i potrebno je da što prije pređe u ostvarivanje konkretnih aktivnosti", kazala nam je Alma Kratina, zastupnica DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.
 

LGBT osobe nevidljive kroz zakone



Kratina dodaje kako je kroz saradnju s NVO sektorom uvidjela da su LGBT osobe nevidljive kroz zakonski okvir, zbog čega su vrlo često uskraćene za osnovna ljudska prava.

"Istospolne zajednice koje postoje u BiH su nepriznate i nevidljive za zakone tako da je teško očekivati regulisanje svih onih prava koja se logično uskraćuju ljudima u svakodnevnom životu. Jedno je sigurno, a to je da je neophodno kroz zakonske izmjene stvoriti ambijent u kojem će se biti u prilici ispoštovati ljudska prava LGBT osoba", smatra Kratina.

Predstavnici Partije demokratskog progresa (PDP) jasno ističu kako LGBT osobe u BiH trebaju imati ista prava kao i svi drugi građani ove zemlje. Kako kažu, ova stranka ima najmoderniji politički program u RS-u, a kao razlog navode njihove ponude konkretnih rješenja za društvo dvadeset i prvog vijeka. 

"Postoji stagnacija poštovanja svih građana u ovoj zemlji, a razlog je nefunkcionisanje mehanizama vladavine prava. To je osnovni problem ove zemlje i jedini način da se isti prevaziđe jeste promjena načina funkcionisanja tri ključne vlasti u zemlji, a to su zakonodavna, izvršna i sudska. Nakon što moderniziramo način rada prve dvije vlasti, nakon što ih učinimo pravičnijim, desit će se pozitivna evolucija i kada je riječ o pravosuđu", kazali su nam iz PDP-a.

Iako nismo dobili konkretan odgovor na pitanje o implementaciji prava LGBT osoba u BiH, iz PDP-a su više puta naglasili kako su mnoga osnovna prava građana ove zemlje kompromitovana usljed nedostatka vladavine prava, pa tako i prava LGBT osoba.