Nelson o borbi aktivista za Neretvicu: Pokazatelj su da svako može donijeti promjenu u zajednici

.
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson je posjetio danas Neretvicu prilikom čega su ga aktivisti upoznali sa problematikom izgradnje malih hidroelektrana na ovoj rijeci

 

Ambasadoru je uime Udruženja građana "Neretvica Pusti me da tečem", predsjednik Ibrahim Turak uručio prigodan poklon.

Članovi udruženja su Nelsonu predstavili problem sa kojim se suočavaju rijeke i ljudi u BiH. Oojasnili su mu šta je njihova misija i šta su do sada postigli.

Nelson je nakon posjete, na zvaničnim društvenim mrežama poslao snažnu poruku o značaju aktivizma i zajedničke borbe za bolje okruženje.

"Građani koji se udruže snažan su pokretač za promjene. Hrabri stanovnici Konjica uspješno su se izborili protiv nepravilne izgradnje dviju hidroelektrana na rijeci Neretvici. Ovakav aktivizam u samom je srcu demokracije i pokazuje da je svačiji glas bitan i da svako možete donijeti promjenu u zajednici u kojoj živi", napisao je on.

Aktivisti su inače nedavno izvojevali malu pobjedu jer su uspjeli sačuvati rijeku od dvije male hidroelektrane, odnosno Ministarstvo prostornog uređenja HNK je na zahtjev aktivista i udruženja