Nelson: Saradnja Goražda, Novog Goražda i Rudog primjer za sve

sastanak
Razgovarali smo o tome kako poboljšati poslovnu klimu, a ono što je najvažnije, kako poboljšati saradnju između različitih etničkih skupina preko međuentitetskih linija

 

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) posjetio je danas Goražde, gdje se susreo s gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem i načelnicima općina Novo Goražde i Rudo Milom Petković i Ratom Rajakom. On je istakao da je posebna pažnja posvećena unapređenju privredne saradnje. 

– Razgovarali smo o tome kako poboljšati poslovnu klimu, a ono što je najvažnije, kako poboljšati saradnju između različitih etničkih skupina preko međuentitetskih linija, da bi se poboljšali uvjeti za sve. U ovoj, 2020. godini sjajan je primjer spremnost ovih načelnika i gradonačelnika da sarađuju – kazao je Nelson.  

Ambasador ima želju upoznati se i sa svakodnevnim život stanovnika udaljenijih i zapostavljenih mjesta, kazao je načelnik Rudog Rato Rajak. 

– Ove općine i grad Goražde svojim karakterističnim odnosom prema BiH i međusobnim odnosima mogu poslužiti kao pozitivan primjer za ostale. Mi imamo specifičan odnos prema historiji koja nas sve zajedno opterećuje, ali i zajednički odnos prema budućnosti koju bismo trebali graditi da nam bude svima bolje – kaže Rajak.

 

 

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović zahvalio je SAD na zaustavljanju rata u BiH, ali i nizu projekata obnove realiziranim kasnije na ovom području. Ambasadoru je skrenuta pažnja i na pitanja koja se moraju riješiti na višim nivoima vlasti, a koja opterećuju život stanovnika u lokalnim zajednicama. 

– Zašto izbori svake druge godine? Gdje to mi vrijeme trošimo? Lokalnim zajednicama treba dati mjesto koje im pripada. Pozvao sam i ambasadora i OHR da imaju još veći utjecaj, da ni u jednom segmentu nisu po strani i da odlučnije reagiraju na mnoge pojave i ambasador je s tim saglasan – istakao je Ramović.

Ambasador Nelson posjetio je i crkvu svetog Đorđa u Novom Goraždu, u kojoj je bila smještena prva štamparija u BiH i još jedanput iskazao oduševljenje bogatstvom kulture i historije BiH. Obišao je i pogone kompanije "Prevent", gdje je istakao kako saradnja ove firme s obrazovnim ustanovama može biti primjer za cijelu državu.