Heftičnjak: Nema batine, bez američke!

heft243

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je posjeta pomoćnika američkog državnog sekretara. James O'Brien je očitao lekciju Dodiku, Čoviću i Sebijinoj SDA. I Trojku je s pravom naružio. 

James Jim O’Brien nije običan diplomata! Poznaje dobro Bosnu i Hercegovinu, bio je u Daytonu kada se radilo na mirovnom sporazumu, a u administraciji Joea Bidena pomoćnik je državnog sekretara Anthony Blinkena. Vrlo uticajan i dobro informisan. Amerikanci nisu kao EU, kod njih batina je još uvijek jedno od sredstava uvjeravanja. Srećom po one koji vole državu Bosnu i Hercegovinu, a evo i zašto. Jim O'Brien je posložio stvari onako kakve one jesu. Dodika je Amerika otpisala, a pitanje je momenta kada će se njegova koruptivna imperija srušiti. SAD prate i prijete svima onima koji imaju namjeru ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet države. Dodik to zna, a zna to i Vučić i ini vučići u Srbiji. Dodik više radi RS-u o glavi, zato što je njegova privatna ''etnitija'' neodrživa u demokratskom svijetu.   

 

Još jedan lik je dobio ''po ušima'', Dragan Čović. ''Nositelj europskih vrijednosti'', kako je on tepao sam sebi i bezlični EU ambasador Sattler. Nakon što se Čović pravio mahnitim na pismo američkog državnog sekretara Blinkena, koji je pozvao Konakovića i hrvatskog ministra vanjskih poslova Grlića-Radmana da ga ''urazume'', pa je Jim došao da mu to u lice kaže – Amerikanci neće trpjeti nikoga ko radi protiv njihovih interesa i biće sankcionisan. Čović je lukav, zna on plesati po rubu, zato što iza leđa ima Hrvatsku i vrlo lošeg ambasadora Sattlera, ali njemu su Amerikanci spremili katil-ferman. Obično nakon što oni javno nekoga prozovu, za toga je već kasno da bude ozbiljan politički faktor u budućnosti. O'Brien je naružio i SDA, tačnije prozvao je Sebiju Izetbegović u svojstvu supruge predsjednika SDA, te vezanje te stranke za aferu ''Respiratori'' i korištenje BH Telcoma za korupciju i stranačku moć. SDA će teško bez poluga moći i bez podrške stranaca ponovo u vlast. Izetbegović napravio, Izetbegovići će joj i dohakati. 

 

Ono po čemu je O'Brienov govor na Fakultetu političkih nauka još važan jeste zaokret od vječnog popuštanja na račun države, u čemu je prednjačila Trojka a u čemu ih je podržavao Sattler i EU. Amerika zna koliko je Bosna i Hercegovina važan i ona neće odstupiti od svoje politike. O tome je ranije govorio i američki ambasador Murphy, ali je njegov šef O'Brien bio precizniji i direktniji. Nije džaba Jim rekao da je ''iznimno manjkav sporazum iz Laktaša, što je direktna pljuska slabićima iz Trojke, koji su bez pameti otišli na privatno imanje Milorada Dodika. Džaba se danas peru, O'Brien im je poručio da brane državu, a ne da je prodaju za lične interese i fotelje. Govor je bio maestralan i dobronamjeran, te dao i smjernice kako da se sistemski popravi situacija u ovoj zemlji. Rat u Ukrajini i rastuća polarizacije svijeta na geopolitičkoj karti je ozbiljan alarm za našu regiju, a Amerikanci tu neće prođerdati svoje interese. Sreća što se poklapaju i sa državnim interesima Bosne i Hercegovine. I sreća da će američka batina udarati po neprijateljima naše zemlje.