Slovenski Vrhovni sud: Nema osnove za kažnjavanje ljudi zbog nenošenja maske u zatvorenim javnim prostorima

123aa
Vrhovni sud Republike Slovenije donio je jučer presudu po zahtjevu za zaštitu zakonitosti protiv pravomoćne presude Okružnog suda koji je počinitelju izrekao opomenu zbog prekršaja prema Zakonu o zaraznim bolestima. Njihova je odluka, međutim, da nema pravne osnove za izricanje prekršajnih sankcija zbog nenošenja zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorima.

Raspravno vijeće je tako procijenilo može li se kršenje naredbe o nošenju zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorima definirati kao kršenje mjera “zabrane ili ograničavanja kretanja stanovništva u zaraženim ili izravno ugroženim područjima” iz članka 39. ZNB-a.

Problem s kojim su se susreli bio je u tome što je ovaj nalog utvrđen uredbama: “Budući da se uredbe Vlade Republike Slovenije ne mogu smatrati propisom koji određuje sadržaj prekršaja, Vrhovni sud je tražio odgovor u tumačenju zakonske odredbe, procjenu smetnji u slobodu kretanja (članak 32. Ustava) i sustavno tumačenje teksta ZNB-a”.

Pritom su otkrili da se sama naredba nošenja zaštitne maske po sadržaju bitno razlikuje od smetnji u slobodu kretanja. Stoga se ne radi o zabrani ili ograničenju kretanja, već “najviše kao neovisno miješanje u slobodu djelovanja (članak 35. Ustava), za što je potrebna neovisna pravna osnova”, piše GP Maljevac.

Zakonodavno tijelo to je predviđalo u ZNB -u, “ali samo zdravstvenim radnicima i suradnicima za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija, a ne šire za cijelu populaciju”. Takva se uredba stoga, u razumijevanju odluke suda, ne može naređivati ​​uredbom, već joj je potrebna neovisna pravna osnova.

Janez Janša reagirao na odluku – nevjerojatno.

Nevjerovatno..!

“Zadivljujuće. Drugdje u EU-u pravosuđe je pokušalo pomoći u spašavanju zdravlja i života ljudi, samo je u Sloveniji Vrhovni sud, vjerojatno zato što je izrekao posljednju smrtnu kaznu u SFRJ, pametniji od cijele zdravstvene i pravne struke EU -a”, reagirao je Janša na odluku Vrhovnog suda.


Foto : Facebook