Izraelski mediji: Nema prekida vatre, vojska spremna na nove udare

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu vratio se danas kući iz Washingtona, ranije nego što je planirao, te je odmah otišao da se konsultuje s vojnim komandantima nakon žestoke razmjene vatre između izraelske vojske i Hamasa u noći između ponedjeljka i utorka.

Izraelski mediji javljaju, pozivajući se na neimenovog izraelskog zvaničnika, da nije postignut dogovor o prekidu vatre s Hamasom i dodao da je Netanyahu dao instrukcije vojsci da nastavi udare na mete te organizacije još dok je putovao u Izrael iz glavnog grada SAD, javlja agencija Beta.

Zvaničnik je naveo da Netanyahu, koji je odmah otišao na brifing u sjedište vojske u Tel Avivu, stalno kumunicira sa načelnikom generalštaba i drugim sigurnosnim zvaničnicima.

„Nema dogovora o prekidu vatre. Nije gotovo“, rekao je taj zvaničnik, koji je dodao da je Izrael spreman na još više udara, pišu Agencije.

Odgođen protest pored granice

Palestinski izvori u Gazi su ranije danas rekli da je uslov Izraela za prekid vatre okončanje svih aktivnosti duž granične ograde, uključujući puštanje balona sa zapaljivim materijalom i planirani protest na granici u petak povodom godišnjice početka masovnih demonstracija protiv izraelske i egipatske blokade Gaze.

Izraelski mediji su danas prenijeli da je za večeras planiran protest pored granice Gaze i Izraela odgođen iz sigurnosnih razloga.

Najnoviji sukob između Hamasa i izraelske vojske, koji prijeti da preraste u još jedan rat, izazvala je raketa iznenada ispaljena s juga pojasa Gaze jučer ujutro.

Raketa je pogodila i srušila jednu kuću sjeverno od Tel Aviva, ranivši sedmoro ljudi.

Taj incident je naveo Netanyahua da skrati posjetu Washingtonu.

Izvor: