Home

Nema vakcina za više od 200 hadžija!

21 Jul

Nema vakcina za više od 200 hadžija!

Više od 200 budućih hadžija još nije primilo vakcinu protiv meningokoka, iako su to, u skladu s pravilima, morali obaviti još prije nekoliko dana! Vakcina, koja se mora primiti mjesec prije odlaska na hadž, koji je ove godine planiran za 17. avgust, a koja je ujedno i garant za vizu, trenutno nije dostupna na našem tržištu.

Zbog toga će hadžije, najvjerovatnije, po vakcinu morati ići u susjedne zemlje. Poslali dopise Mnogobrojni vjernici koji su za ovu islamsku dužnost štedjeli cijeli život sada strahuju da zbog vakcine uplaćeni novac može propasti. Jedna od njih, 75-godišnja H. B., koja nije željela otkrivati svoj identitet, kaže da je ovo sramno.

- Sve svoje obaveze sam obavila. Zbog brzine postupka platila sam i brzi pasoš, čisto da sve stignem na vrijeme, uplatila 7.900 KM i sada nisam sigurna hoću li u avgustu uspjeti otići - kazala je.

O ovome problemu organizator odlaska bh. hadžija Ured za hadž već je obavijestio i Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo. Kako nam je kazao rukovodilac Ureda Nezim Halilović, dopise su poslali još 31. maja..


- Kada smo vidjeli da se prijavilo više vjernika, tražili smo hitan uvoz 2.500 doza vakcine da bismo osigurali hadžije za ovu, ali i narednu godinu. Dobili smo samo usmena obećanja da će vakcine biti dostupne u kantonalnim zavodima sredinom jula, što se nije desilo. Vakcina se mora primiti oko mjesec prije polaska, a, ako se situacija ne riješi, vjernici će morati u susjedne zemlje ići, što će povećati troškove - rekao je Halilović.

halilovic

Poremećaj na tržištu Dodao je i da Ured za hadž nije nadležan za nabavljanje vakcina. S druge strane, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar tvrdi da ni oni nisu za to zaduženi..
 

-Mi nabavljamo vakcine za redovni proces imunizacije, ali ne i te. Došlo je do poremećaja na tržištu pa one nisu dostupne trenutno. A inače se nabavljaju u slobodnoj prodaji - kratko je kazao Pehar.

pehar

Nadmašena očekivanja Ove godine na hadž iz naše države putuje 1.800 vjernika, 394 više nego prošle.

- Naša očekivanja su ove godine zaista nadmašena. Nismo očekivali toliki broj putnika pa smo osigurali još jedan avion - rekao je Halilović. .

 

(Izvor: Avaz.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top