Nema vakcina za više od 200 hadžija!

Home

Nema vakcina za više od 200 hadžija!


Više od 200 budućih hadžija još nije primilo vakcinu protiv meningokoka, iako su to, u skladu s pravilima, morali obaviti još prije nekoliko dana! Vakcina, koja se mora primiti mjesec prije odlaska na hadž, koji je ove godine planiran za 17. avgust, a koja je ujedno i garant za vizu, trenutno nije dostupna na našem tržištu.

Zbog toga će hadžije, najvjerovatnije, po vakcinu morati ići u susjedne zemlje. Poslali dopise Mnogobrojni vjernici koji su za ovu islamsku dužnost štedjeli cijeli život sada strahuju da zbog vakcine uplaćeni novac može propasti. Jedna od njih, 75-godišnja H. B., koja nije željela otkrivati svoj identitet, kaže da je ovo sramno.

- Sve svoje obaveze sam obavila. Zbog brzine postupka platila sam i brzi pasoš, čisto da sve stignem na vrijeme, uplatila 7.900 KM i sada nisam sigurna hoću li u avgustu uspjeti otići - kazala je.

O ovome problemu organizator odlaska bh. hadžija Ured za hadž već je obavijestio i Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo. Kako nam je kazao rukovodilac Ureda Nezim Halilović, dopise su poslali još 31. maja..


- Kada smo vidjeli da se prijavilo više vjernika, tražili smo hitan uvoz 2.500 doza vakcine da bismo osigurali hadžije za ovu, ali i narednu godinu. Dobili smo samo usmena obećanja da će vakcine biti dostupne u kantonalnim zavodima sredinom jula, što se nije desilo. Vakcina se mora primiti oko mjesec prije polaska, a, ako se situacija ne riješi, vjernici će morati u susjedne zemlje ići, što će povećati troškove - rekao je Halilović.

halilovic

Poremećaj na tržištu Dodao je i da Ured za hadž nije nadležan za nabavljanje vakcina. S druge strane, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar tvrdi da ni oni nisu za to zaduženi..
 

-Mi nabavljamo vakcine za redovni proces imunizacije, ali ne i te. Došlo je do poremećaja na tržištu pa one nisu dostupne trenutno. A inače se nabavljaju u slobodnoj prodaji - kratko je kazao Pehar.

pehar

Nadmašena očekivanja Ove godine na hadž iz naše države putuje 1.800 vjernika, 394 više nego prošle.

- Naša očekivanja su ove godine zaista nadmašena. Nismo očekivali toliki broj putnika pa smo osigurali još jedan avion - rekao je Halilović. .

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 21/07/2017 - 16:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top