"Nemamo mjesta ni hrane za djecu. Želimo život, želimo u EU"

Na put dug i nekoliko hiljada kilometara neki su krenuli i prije nekoliko godina

Više od stotinu migranata i dalje se nalazi na Graničnom prelazu Velika Kladuša - Maljevac, gdje od utorka pokušavaju ući u Republiku Hrvatsku.

Riječ je uglavnom o muškarcima, ali među njima je i nekoliko porodica s djecom. Na put dug i nekoliko hiljada kilometara neki su krenuli i prije nekoliko godina.

Hero Muhammed je noć na granici s Hrvatskom provela s četvero maloljetne djece. Tri mjeseca je provela u kampu u Velikoj Kladuši. Dok razgovara s ekipom Anadolije, okružena je dvjema kćerkama i sinovima.

"Tri mjeseca smo ovdje. Nemamo mjesta ni hrane za djecu. Ovdje je sve loše. Policija Hrvatske je jako loša prema nama", ispričala je Muhammed.

Kamp u Kladuši, prema njenim riječima, nije namijenjen za ljude i neuslovan je za život.

"Imam četvero djece. Samo želim doći do Hrvatske, a nakon toga u Italiju", poručila je Muhammed.

Merziye Rostami iz Irana povrijeđena je dok je pokušavala preći granicu. S njom je i njena maloljetna djevojčica.

"Želim u Njemačku", poručila je Rostami.

Ismaniye Omar iz Sirije u BiH je već sedam mjeseci. Bio je u različitim objektima pa i hotelima. Kako je kazao, ne može reći za bh. građane da su loši.

Omar je pojasnio da je imao nezgodne situacije s hrvatskom policijom i da je dobio i neke lakše povrede.

"Želim život. Želim doći do porodice u Londonu", poručio je Omar.

Od jutros je nekoliko puta dolazilo do naguravanja policije i migranata na graničnom prelazu. Migranti se nalaze na granici, ispred kordona bh. policije. Samo nekoliko metara od kordona bh. policije nalaze se i hrvatske sigurnosne snage.