Nenadoknadivi minusi u Turizmu: Procjene za prošlu godinu upućuju na milionske dnevne gubitke

H
Procjene upućenih u ovu problematiku govore da je turizam na prostoru F BiH svaki dan, samo tokom ljetnih mjeseci, gubio po milion maraka, što je u velikoj mjeri kao manjak u prihodima osjetio i Unsko-sanski kanton...

 

Nakon nekoliko obećavajućih godina, turizam u našoj zemlji tokom pandemije koronavirusa doživio je značajan pad. Radi se o možda najpogođenijoj privrednoj grani za čiji oporavak će trebati godine.

Procjene su da je turizam u F BiH svaki dan samo tokom ljetnih mjeseci gubio po milion maraka. U okviru bh. turizma ogromne štete trpio je, ali i dalje trpi i USK. Stanje u ovoj godini ništa nije bolje, te je teško prognozirati kakva će biti ovogodišnja turistička sezona.

Prema podacima Agencije za statistiku, broj noćenja stranih turista u BiH u prošloj godini manji je za 78 procenata u odnosu na godinu prije, a domaćih za oko 25 posto.

O ovoj aktuelnoj temi, uz informacije iz prve ruke onih koji se svakodnevno bore protiv negativnih trendova u turizmu, više i šire govorimo u večerašnjem izdanju TV Dnevnika u 19,00 sati...