Saudijski šef diplomatije: Neprihvatljivi komentari da princ Bin Salman neće postati kralj

Ubistvo novinara Jamala Khashoggija bio je "nesretan incident" i bilo kakva diskusija da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman odgovoran i da neće preuzeti tron je "nečuvena i neprihvatljiva", rekao je ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir.

U nekoliko intervjua u srijedu, on je ponovio da su pozivi da se Bin Salman drži odgovornim za ubistvo Khashoggija "crvena linija".

"Nećemo tolerirati nijednu diskusiju o bilo čemu što je ponižavajuće prema našoj monarhiji i našem princu prijestolonasljedniku", rekao je Jubeir za BBC. 

On je u intervjuima za druge televizijske stanice nastavio braniti Bin Salmana, uprkos procjeni američke Centralne obavještajne službe da postoji "visoka mogućnost" da je princ prijestolonasljednik naredio ubistvo novinara.

'Nečuveni komentari'

"Veoma jasno smo poručili da vlada Saudijske Arabije nije umiješana u ovo i da princ prijestolonasljednik nije umiješan u ovo", rekao je Jubeir za CNBC.

Ministar vanjskih poslova također je upitan o izvještaju Reutersa u kojem se citiraju saudijski izvori koji navode da se trenutno radi na sprečavanju da princ Bin Salman naslijedi tron kada njegov otac, kralj Salman (82), umre.

"Ovo su nečuveni komentari i apsolutno su neprihvatljivi. Kraljevstvo Saudijske Arabije je posvećeno svom vodstvu", rekao je on.

"Princ prijestolonasljednik ima povjerenje u svakog saudijskog građanina, uključujući kralja Salmana. Princ prijestolonasljednik je arhitekta i vođa reformskog programa u Saudijskoj Arabiji i Vizije 2030."

'Kaznit ćemo pojedince'

Reuters je u saopćenju u srijedu rekao da stoji iza svoje priče.

Jamal Khashoggi, američki rezident koji je pisao za Washington Post i bio kritičan prema Bin Salmanu, namamljen je da dođe u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra, gdje je ubijen, a njegovo tijelo isječeno.

Nakon dugog poricanja da je ubijen, Saudijska Arabija je priznala odgovornost i saopćila da je 21 osoba umiješana u to i da se radi o "odmetnicima", koji su uhapšeni.

"Naša istraga traje i kaznit ćemo pojedince koji su odgovorni za ovo", rekao je Jubeir.

SAD ostaje partner Saudijske Arabije

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da Sjedinjene Američke Države namjeravaju ostati pouzdan partner Saudijske Arabije, uprkos tome što postoji mogućnost da je saudijski princ prijestolonasljednik znao za ubistvo novinara Khashoggija, objavio je Reuters.

U izjavi koju je objavila Bijela kuća, Trump je, uprkos pritisku da nametne sankcije Saudijskoj Arabiji, dao naznake da nema namjeru poništiti ugovore o prodaji vojne opreme i oružja toj zemlji, govoreći da će, ako ih SAD poništi, najveći dobitnici biti Rusija i Kina.

Američki predsjednik također je rekao da Kongres SAD-a može ići "u drugom smjeru" po pitanju Saudijske Arabije, ali da će on razmotriti samo ideje koje vode računa o američkoj sigurnosti.

'Amerika na prvom mjestu'

"Možda nikada nećemo saznati sve činjenice koje okružuju ubistvo Jamala Khashoggija. U svakom slučaju, naš odnos sa Saudijskom Arabijom ostaje. Kao predsjednik SAD-a, namjeravam osigurati da u vrlo opasnom svijetu Amerika stavlja na prvo mjesto svoje nacionalne interese i energično se suprotstavlja zemljama koje nam žele nanjeti zlo. Stvar je jednostavna – Amerika na prvom mjestu!", kaže se u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Dodaje se da je Saudijska Arabija veliki proizvođač nafte, "važan poslovni partner" i "veliki saveznik" u borbi protiv utjecaja Irana na Bliskom istoku.

Trump je podsjetio da je Saudijska Arabija investirala i potrošila 450 milijardi dolara u SAD-u te da 110 milijardi dolara otpada na kupovinu vojne opreme.