Neradna nedjelja u BiH još je na vagi- Gradovi su počeli samostalno zabranjivati rad

.
U Sanskom Mostu i Kiseljaku nedjelja je već neradna.

Uvođenjem neradne nedjelje radnicima bi bila pružena mogućnost osiguranja njihovog zdravlja, a dobili bi i više vremena za porodični život

Godinama se u Bosni i Hercegovini polemiše o tome da li bi trebalo donijeti odluku o uvođenju neradne nedjelje i da to bude obveza za sve.
- Radnici imaju pravo na slobodnu nedjelju, tako da je takva odluka prioritet za provođenje. Sa druge strane, u zemlji u kojoj trgovci nemaju ni slobodne praznike, rade za platu koja se godinama ne mijenja, malo je vjerovatno da će to pravo dočekati, bar ne u skorije vrijeme, kaže Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH.

Pojašnjava kako za to nema političke volje, a ni hrabrosti, kako na entitetskom tako i na državnom nivou.

ŽELJA ZA ZARADOM

- Srećom, ta hrabrost i politička volja mogu se vidjeti na nivou lokalne zajednice, na nivou općina. Nadam se da će se taj pozitivan trend proširiti, pa da time možemo dokazati kako u BiH ipak ima volje za unapređenje života radnika, govori.

Međutim, Zlatan Vujanović, federalni ministar trgovine, naglašava da nadležni općinski, odnosno gradski organi ne mogu donijeti odluku o radnom vremenu trgovina na području svoje općine ili grada.

- Ne mogu zabraniti ni rad trgovina nedjeljom, jer to isto nije u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini i nije u skladu sa osnovnim načelom da se trgovina obavlja slobodno i pod jednakim uslovima na tržištu, na način da se ne sprečava, ne ograničava i ne narušava tržišna konkurencija, pojašnjava.
Zbog toga Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, smatra da se mora mijenjati zakon.

 Do sada iako smo pokušavali, nismo uspjeli izmijeniti Zakon o trgovini. Sad ćemo to opet predložiti Ministarstvu, kako bi se zakonom zabranio rad nedjeljom. Neka se ostavi mogućnost za rad onih koji su ljudima najpotrebniji, govori Savanović.
I on napominje kako je za tri godine, koliko traje borba Sindikata za uvođenje neradne nedjelje, ostvaren djelimični rezultat.

- Uspjeli smo animirati neke ljude, dobili smo podršku od njih, veliki broj gradova u Republici Srpskoj je ukinuo drugu smjenu ili smanjio radno vrijeme radnicima, kaže Savanović i dodaje kako se najmanje postiglo u Banjoj Luci.

- Za promjenu je potrebno ubijediti i trgovački lobi, koji je izuzetno jak i ima veliki otpor ka uvođenju neradne nedjelje. Moraju shvatiti da za tim nema potrebe. Sve to sporo ide zbog jednog prokletstva, a to je želja za zaradom, većom i većom, smatra on.
Podsjetio je kako se u više od pola Evrope ne radi nedjeljom, a da, smatra on, uprkos tome, novčane dobiti ima.
Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, smatra da sve odluke koje se kose sa tržišnim principima, dugoročno, nisu održive.

- Tržište je najbolji, možda čak i jedini regulator poslovnih kretanja u svakom društvu. Dakle, ukoliko neko ima potrebu raditi nedjeljom, tako mu je organizovan posao, postoje zakonske odredbe, koje treba ispoštovati prema radnicima koji rade nedjeljom, govori Smailbegović napominjući da sve odluke koje se donose sa strane, ne mogu imati smisla.

- Dakle, svako za sebe neka ocijeni. Primjera radi, ne možete industriji narediti da stane nedjeljom, tu postoje ciklusi koji se ne mogu prekinuti, govori on.
Ističe da svako treba odvagati kada i koliko treba raditi.

- U skladu s tim, postoje oni kojima je najmanji promet utorkom, pa oni taj dan biraju za odmor, zašto bi to morala biti nedjelja. Ne vidim realan razlog za to, govori.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, pak, u potpunosti podržava ideju o nedjelji kao neradnom danu.

- Potpuno smo svjesni činjenice da postoje zanimanja i radnici čiji se rad ne može vezati isključivo za radne dane, ali postoje i ona kojima apsolutno nije nužan rad nedjeljom, kaže Šatorović.

Napominje da bi, prema svim analizama, neradna nedjelja mogla biti uvedena, a da se ne dese tektonski poremećaji u finansijskom smislu ni za poslodavce ni za budžete na entitetskom i državnom nivou.

MORA SE ODMORITI

- Uvođenjem neradne nedjelje kao društvo bismo pružili radnicima mogućnost osiguranja njihovog zdravlja i dostojanstva, ali i mogućnosti da se potakne njihov porodični život. U slučaju da do toga ne dođe, treba pojačati kontrolu isplate naknada za rad nedjeljom, poručuje.

O ovome smo razgovarali i sa prodavačima jedne od najprometnijih sarajevskih pijaca - Markale. Ramiza Kadrić kaže kako najviše voća i povrća proda vikendom, ali da joj odluka o neradnoj nedjelji ne bi smetala.

Međutim, Jasmina Redžić, prodavačica, sa susjednog štanda, kaže da ona svakako nedjeljom ne radi, kao i mnogo njenih kolega. A jedan od njih je i Nevzet Gojko, koji nam je kazao da “čovjek treba odmoriti a da je dan za to uvijek bila nedjelja”. Odmori nedjeljom i Sakib Hasanović, a smatra da svako sebi treba odrediti dan za odmor.

U Sanskom Mostu i Kiseljaku nedjelja je već neradna.