Neredi u Švicarskoj: Uhapšeno šest maloljetnika, među njima i građanin porijekom iz BiH

.
Nadahnuti slikama francuskih nemira, pojedinci su se u subotu navečer okupili u "Le Flonu", pozivajući na širenje požara izvan granica Francuske

 

Sedam je osoba uhapšeno nakon nereda u kojima su razbijani izlozi trgovina i prozori na stambenim zgradama te napadani policajci u centru švicarskog grada Lausane u subotu navečer, objavio je portal "20.minuta".

Učestvovalo stotinjak ljudi

- Nadahnuti slikama francuskih nemira, pojedinci su se u subotu navečer okupili u "Le Flonu", pozivajući na širenje požara izvan granica Francuske. Takvi pozivi mogli su se vidjeti i na društvenim mrežama, uključujući Snapchat i TikTok - navodi portal, procjenjujući da je u nemirima u Le Flonu, naselju u središtu Lausane, učestvovalo stotinjak ljudi.

Pozivajući se na izvještaj švicarske policije, "20.minuta" navodi se da je nakon nereda u "Le Flonu" uhapšeno šest maloljetnika, starosti između 15 i 17 godina, i švicarski državljanin star 22 godine.

Uhapšeni maloljetnici iz BiH i Srbije

- Među uhapšenim maloljetnicima samo je jedan švicarski državljanin, dok su ostali porijeklom iz Portugala, Somalije, Gruzije, BiH i Srbije - ističe portal. Agencija Associated Press, također citirajući policijske izvore iz Švicarske, tvrdi da su policajci gađani kamenjem i Molotovljevim koktelima, nakon što su od mase na Le Flonu zatražili da se raziđe. Iz AP-ovog i drugih medijskih izvještaj proizlazi da nije bilo povrijeđenih u neredima ni na strani demonstranata, ni u policijskim redovima. Procjenjuje se da je nerede u Le Fonu suzbilo oko pedeset policajaca. U medijskim izvještajima naglašava se da je Lausane dio francuskog govornog područja u Švicarskoj te jedan od najbogatijih gradova u ionako prebogatoj Švicarskoj.

Agencija Anadolija, javljajući o protestima u Švicarskoj, navodi kako su se neredi iz Francuske proširili i na Belgiju te da je u toj državi do četvrtka uhapšeno šezdesetak osoba zbog nasilničkih protesta. Prema nekim drugim medijskim izvorima, broj uhapšenih u Belgiji u neredima koji su se prelili iz Francuske tokom vikenda popeo se na više od 150.

Foto: Printscreen