Heftičnjak: Nermin bos po trnju

heft119

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Nikšić o prijedlogu Izetbegovića: Boriti se za Bosnu i Hercegovinu DA, jednostranačka zloupotreba te borbe NE

Nermin Nikšić, šef SDP-a, nameće sam sebe kao kandidata opozicije za poziciju člana Predsjedništva BiH.  U tome mu pomažu dvojica-trojica potrošenih stranačkih predsjednika koji su svoje karijere duboko kompromitirale. Nikšić, objektivno, nema karizmu, a njegova politička zaostavština je itekako upitna. Iz vremena dok je bio federalni premijer, ostale su inkriminacije za poticaje u poljoprivredi, kao i dokazani sukob interesa jer mu je jedna od prvih odluka bila zapošljavanje rođenog brata na direktorsku poziciju u JP Autoceste Federacije BiH (taj predmet i dandanas čeka u ladicama tužilaštva). Da ne zaboravimo, Nikšića je na poziciju predsjednika SPD-a ustoličio lično Zlatko Lagumdžija. Kao takav, Nikšić pripada plejadi političara koji ne mogu donijeti nove vrijednosti, niti se znaju izboriti sa svim unutrašnjim i vanjskim izazovima sa kojima se naša zemlja trenutno suočava. Kao takav, bez obzira što se uporno retorički suprostavlja Bakiru Izetbegoviću, Nikšić bi bio idealan protukandidat za SDA, jer ta stranka najlakše proguta one koji su pošli bosi gaziti po trnju. Muk Elmedina Konakovića i Edina Forte na eventualnu Nikšićevu kandidaturu govori o Trojci kao projektu okupljenom samo oko budžeta Kantona Sarajevo. Tu počinje i završava njihova priča o državi. Opoziciju treba okupiti na široj ideji i taj čovjek ne može biti neko ko ima oraha u džepovima. Samo takav kandidat može pobijediti Bakira Izetbegovića.          

 

U Sarajevu danas Konvencija Nezavisnog bloka - 150 delegata usvaja Deklaraciju Država, sada!

Iako su ga mnogi otpisivali i vjerovali kako udari vladajućih struktura mogu staviti Nezavisni blok po strani, ova stranka se pokazala puno žilavijom i opoziciona energija puna ideja i rješenja koji dolaze iz NB-a vrijednost su u našoj političkoj svakodnevnici. Tako je u Sarajevu pred 150 delegata održana Programska konvencija na kojoj je usvojena Deklaracija – Država, sada!

''Ova konvencija je jedan refresh – osvježenje za Nezavisni blok i ohrabreni smo podrškom koju imamo u čitavoj Bosni i Hercegovini. Fantastična energija među našim delegatima danas je itekako bila vidljiva – ovo će sigurno ojačati naše stranačke kapacitete. Naša deklaracija jasno govori o našim političkim smjernicama za budućnost, naročito za izbore 2022. godine. Država je u fokusu našeg interesa i smatramo da ona mora imati efikasne institucije, zato i jest naša misija – funkcionalna država. Uvjeren sam da zajedno sa drugim strankama na političkom centru možemo napraviti koaliciju koja će bit prevaga. U deklaraciji smo postavili ciljeve i načine kako da dođemo do prosperitetne zemlje, poštenije i pravednije, u kojoj postoji pravna država i socijalna pravda. Nezavisni blok će uvijek biti protiv etnonacionalne podjele zemlje, za unutrašnji dogovor i saradnju sa strankama koje Bosnu i Hercegovinu vide drugačije od postojećih vladajućih feudalnih oligarhija'', kazao je Senad Šepić, predsjednik NB-a.   

 

Dodik najavio: 15. Novembra na posebnoj sjednici NSRS o prijenosu nadležnosti na entitet

Milorad Dodik ne staje, on to više i ne smije. Nakon usvojene deklaracije o vraćanju nadležnosti na posljednjem Glavnom odboru SNSD-a na Palama, nije reagovao nijedan nadležni organ, a sigurno se radi o podrivanju Ustava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Dok Palmer pokušava kroz izbornu reformu pokušava da doda sebi recku u diplomatskoj karijeri, američka administracija i dalje kao da traži najbezbolniji način da sankcionira Dodika. Naravno da je Mile spreman da sve uvuče u problem i rat ako zatreba da ostane na vlasti, pa je najavio i  posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a na kojoj će se govoriti o setu zakona o vraćanju nadležnosti na entitet, a bit će održana sredinom novembra. Dodik navodi da da će “za nadležnosti koje je RS dala biti povučeni”. Naravno, to je protivustavno i Tužilaštvo BiH mora reagirati. Ako misli da će on moći otići do kraja, da ovdje dovede ruski državni interes, a da ustranu makne Amerikance i druge jake savezničke zemlje iz Evrope, Dodik je naivan. Niko ovdje nije spreman za novi rat. A oni koji jesu, završit će u zatvoru. Bosna i Hercegovina će kao država nastaviti dalje. U to nema sumnje. 

 

Vučić: Izetbegoviću pala kruna s glave nakon nekoliko dana kampanje u medijima i na društvenim mrežama

Regionalni tutori se stalno javljaju da uređuju odnose unutar Bosne i Hercegovine. I ptice na grani znaju da osnovni problemi u našu zemlju dolaze iz Srbije i Hrvatske a dvojica predsjednika, Vučić i Milanović, samo su nasljednici politika koje su prema BiH imali Milošević i Tuđman. I zaboravljaju da su obojica razbili zube upravno na Bosni. Milanović tako za izborni zakon za stol želi Vučića, Erdogana i predstavnike tri plemena... Za njih Bosna i Hercegovina nema institucije neko ima plemenske poglavice. Neka tako uređuju svoje zemlje, a ne našu. Kada je skontao u kakvu ga igru uvlače, Bakir Izetbegović se povukao o priči sastanka plemenskih poglavica. Izetbegović mlađi je prvo rekao da će doći u Beograd i da mu zbog toga neće pasti kruna s glave, a potom se predomislio i izjavio da je spreman da razgovara sa predsjednikom Srbije, ali da najvjerovatnije neće doći u Beograd. Vučić je istakao da za njega forma nije bitna, uz opasku da Bošnjaci i Srbi žive i u Srbiji. Kome će, kazao je, da padne kruna s glave nije pitanje za njega, koji se, kako je rekao, rukovodio time da on vodi politiku, a ne da oni koji nemaju odgovornost vode njega. Da zaključimo, Bosnu i Hercegovinu trebaju predstavljati njene institucije. I tačka.

 

 

Fikret Abdić kao kralj, car, diktator: Kladuša pred drugi opoziv

Nova većina u Općinskom vijeću Velike Kladuše, u kojoj su Naša stranka, SDP, NES, SDA, DNZ i Nezavisni, prošle sedmice je izglasala inicijativu o pokretanju opoziva načelnika Općine Fikreta Abdića. On ostaje na vlasti dok se ne raspiše referendum na kojem građani donose konačnu odluku. Rok je 30 dana, no vijećnici su se odmah suočili sa posljedicama. Ovakvim naređenjem načelnik onemogućava vijećnicima i da pristupe Stručnoj službi Vijeća, čiju pomoć po Statutu i Poslovniku mogu koristiti. To što su glasali za Abdićevu smjenu ne može biti razlog.

– Načelnik ne razumije da nije kralj, car, diktator. Općinsko vijeće je potpuno drugi organ Općine s kojim bi on trebao sarađivati, a ne blokirati, ističu u inicijativi Kladuša je naša, u kojoj smatraju da je vrijeme autokratske vlasti u Velikoj Kladuši prošlo. Pitanje je znaju li to građani koji trebaju donijeti konačnu odluku na budućem referendumu. Vijećnik Rifet Dolić, koji je kod glasanja o Abdiću ostao suzdržan, smatra da građani mogu biti izmanipulisani i glasati za ostanak Fikreta Abdića. Time praktično ne priznaju ostvarene korake. Nova većina, koja je i okupljena oko ideje za smjenu Fikreta Abdića, u situaciji je da to iznova i iznova potvrđuje. Kao u Đekni, Fikret još nije otišao a kad će ne znamo...

 

Ponosni otac Lane Pudar oglasio se nakon historijske medalje: Bravo oko moje!

Bosna i Hercegovina ima svoju sportsku heroinu. Ona je Lana Pudar, plivačica koja je ponovo oduševila. Ova mlada Mostarka je osvojila treće mjesto u disciplini 100 metara leptir na Svjetskom kupu u ruskom Kazanju. Ona je u finalu za bronzu isplivala vrijeme 57.39 sekundi. Ovo je ujedno i prva medalja u historiji nastupa BiH na Svjetskom kupu. Nakon velikog uspjeha Lane, po tradiciji, nije trebalo mnogo proći da se oglasi njen otac Velibor, nekadašnji poznati golman Veleža, koji je na Instagramu objavio fotografije Lane s novom medaljom, uz riječi: "Treće mjesto, bronza, Svjetski plivački kup. BRAVO OKO MOJE", poručio je ponosni otac. Lanin otac je bio i presudan kada je ona trebala odabrati za koju će zemlju nastupati. ''Samo Bosna i Hercegovina'', tako je govorio Velibor. Svaka mu čast, a posebno njegovoj kćerci koja je najbolji ambasador naše zemlje.