Nermin Nikšić uoči sjednice Predsjedništva SDP-a: Pojavom novog pokreta profitirat će samo SDA

Pokret socijalne pravde i demokratije (SPD) novi je vod pritiska na SDP da uđe u priču o formiranju vlasti u BiH. Njegovom pojavom na bh. političkoj sceni neće profitirati niko, uključujući i ljevicu, s izuzetkom jedne stranke, mišljenje je Nermina Nikšića, koje je jutros podijelio s predstavnicima medija u Jablanici pred početak sjednice Predsjedništva stranke.

- Može profitirati samo SDA. Vidite, danas je najvažnije šta će biti ili šta će se desiti u SDP-u. O tome što nemamo Vijeće ministara, Vladu FBiH, što Parlament BiH ne radi, a federalni se sastaje samo zato što je predsjedavajući iz SDP-a, niko ne govori, rekao je.

Kaže i da je Pokret politička organizacija, što je jasno navedeno na Facebook stranici koja se na ovoj društvenoj mreži pojavila ovih dana. Članovi SDP-a koji rade na organizaciji Pokreta, prema njegovom mišljenju, trebali bi biti isključeni iz partije.

- Odluke o njihovom eventualnom isključenju ne mogu donijeti. To može samo Glavni odbor. Nisam član tog odbora i neću imati ni pravo glasa. Ipak, smatram ne želeći nikome zlo, da se ne može biti dijelom jedne stranke, a istovremeno raditi na drugom, dodao je Nikšić.

Bez obzira na pojavu pokreta, smatra da njome SDP neće biti ugrožen, napominjući da je ova stranka dosad prošla i gore turbulencije. Kazao je i da je odluka o ostanku u opoziciji konačna i da je može mijenjati samo Kongres stranke, prenosi Oslobodjenje.