Nermin Porić optužen za zločin nad ratnim zarobljenicima

.
U optužnici se navodi da je kao komandir u Vojnoj policiji, lično učestovao u odvođenju i strijeljanju dijela zarobljenika

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Nermina Porića (1969.) iz Bosanske Krupe za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

 

 

Optuženi se tereti da je u svojstvu komandira Vojne policije Armije Republike Bosne i Hercegovine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konevencija o zaštiti ratnih zarobljenika, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

U optužnici se navodi da je optuženi, u ljeto 1995. godine, prilikom napada i zarobljavanja najmanje 25 pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na lokalitetima Kobiljnjaka, Osmače i Ćolujka u opštini Bosanska Krupa, kao komandir u Vojnoj policiji, lično učestovao u odvođenju i strijeljanju dijela zarobljenika. Također je, kako je navedeno, znao da njemu podređeni pripadnici Vojne policije vrše nezakonita odvođenja i ubistva zarobljenika, te nije ništa poduzeo da spriječi počinjenje zločina i kazni počinitelje.

Četiri zarobljenika su odmah ubijena, a preostali odvedeni u zatočenje u objekte pritvora koje je kontrolisala Vojna policija 511. slavne brdske brigade ARBiH, nakon čega su ubijeni na tri lokacije, neki pucnjima iz vatrenog oružja, a dio teškim premlaćivanjem do smrti. S obzirom da se optuženi nalazi na području Austrije, Tužilaštvo BiH u narednom periodu poduzeće zakonom predviđene aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.