NES, SBiH i DF ostaju bez vlasti u USK: Ubrzo pada vlada, a Trojka će biti novi partner SDA-u

ć

Na sjednici skupštine Unsko-sanskog kantona koja će biti održana sutra bit će izglasano nepovjerenje trenutnoj vladi ovog kantona.

Kako saznaje Klix.ba, novu većinu će činiti stranke Trojke, SDA, Pomak i dva bivša zastupnika NES-a.Rekonstrukcija će nastupiti osam mjeseci nakon formiranja trenutne vlade. Razlog za ovu rekonstrukciju su pogoršani odnosi između NES-a i SDA kao vladajućih stranaka u ovom kantonu.

Premijerska pozicija će pripasti SDA, kao i Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, Ministarstvo za pitanje boraca i RVI, Ministarstvo pravosuđa i uprave, te Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

SDP-u će pripasti Ministarstvo finansija, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Stranci Narod i pravda će pripasti ministarstvo privrede, a Našoj stranci Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Predsjednik skupštine će biti iz stranke Pomak.

Kako je Klix.ba ranije pisao SDA je od NES-a tražila da joj se ustupi više pozicija nego što je to prvobitno dogovoreno.

NES nije bio voljan da udovolji SDA, a pukotine su iskoristile stranke Trojke kao i druge opozicione stranke. Aktuelnu vlast u USK su činile i DF te SBiH.