NESLUŽBENO: BIRA planira smjestiti 2000 migranata - više nego što Jablanska ima stanovnika

Nezaustavljiv priliv migranata, ignorantski odnos državnih vlasti i humanitarna kriza najveća koja je Krajinu pogodila u poslijeratnim godinama,  dovela je do određenih poteza među kojima i dogovor o novom prihvatnom centru u BIRI koja ovih dana prima migrante.

Kako neslužbeno doznajemo od volontera međunarodnih humanitarnih organizacija koje ovih dana borave tamo i rade na priprei kapaciteta smještaja za, kako je zvanično najavljeno 450 migranata, od čega najviše samaca i nešto porodica, konačni broj migranata koji je predviđen za ovaj prostor mogao bi dosegnuti i 2000 lica.

Za jedno malo, prigradsko naselje Jablanska to je previše, jer se radi o naselju koje nema toliki broj stanovnika obzirom da ih je znatan broj otišao vani u posljednjih nekoliko godina. 

Da li je pametno tolike migrante, koji se već vide kako šetaju Jablanskom i Bakšaiškom zaobilaznicom, smjestiti tu u centar naselja, kuda svakodnevno osnovnoškolci i srednjoškolci idu u škole u centru grada, to ćemo tek vidjeti u narednom periodu.

Uprkos tako rizičnom potezu međunarodnih organizacija, Policija još uvijek ima samo jednu patrolu koja se nalazi u blizini BIRE i posmatra stanje. Inače objekat osigurava jedna zaštitarska agencija. Da li je sve to dovoljno za sigurnost djece i građana Jablanske, uzimajući u obzir da međunarodni zakoni o pravima migranata ne dozvoljavaju ograničenje njihovog kretanja, vidjet ćemo uskoro.