Netanyahu traži potpuni prekid vatre u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je od Hamasa zatražio potpuni prekid vatre u Pojasu Gaze, u prvim javnim komentarima na još jedan smrtonosni krug nasilja između dvije strane.

Zvaničnici UN-a i Egipta uložili su napore na osiguranju dugoročnog primirja između Izraela i Hamasa, iako ih izraelski zvaničnici još nisu komentirali.

Od jula su bila tri kruga izbijanja nasilja.

"U jeku smo kampanje protiv terorizma u Gazi. To se neće okončati jednim udarcem. Naš zahtjev je jasan: potpuni prekid vatre. Ne bismo trebali biti zadovoljni s manje od toga", izjavio je Netanyahu na početku redovne nedjeljne sjednice vlade.

"Do sada smo uništili stotine Hamasovih vojnih meta, i svaki val napada izraelskih odbrambenih snaga nanosi teške udarce Hamasu", kazao je.

Netanyahu je pod snažnim političkim pritiskom da djeluje odlučnije protiv Hamasa.

Izrael također pokušava da prekine ispuštanje zapaljivih zmajeva i balona iznad granične ograde s Gazom koji dovode do požara na izraelskim obradivim površinama.

Nezvanično primirje dogovoreno u četvrtak naveče uglavnom se poštuje uprkos ubistvu troje Palestinaca od izraelske vojske tokom pograničnih protesta i sukoba.

Najmanje 168 Palestinaca ubijeno je od izbijanja protesta na granici s Gazom koji su počeli 30. marta, dok ih je većina podlegla izraelskoj vatri tokom demonstracija. Ostali su ubijeni u zračni udarima.

Tokom istog perioda jednog izraelskog vojnika ubio je palestinski snajperista, prenosi AFP.