(Ne)Uspješnih 28 godina SDA Bihać: U jedinstvu je snaga ali Dedić ipak kaže da nisu bitni pojedinci

Jučer je u Bihaću obilježena 28 godišnjica osnivanja SDA Bihać, kojoj su prisustvovali mnogi stari članovi stranke, a svakako najzanimljiviji od njih je Mirsad Veladžić koji je ovu stranku napustao prije desetak godina a sad joj se vraća.

Kako je istakao Šemsudin Dedić prvi čovjek Kantonalnog odbora ove stranke, SDA je u svome radu i djelovanju pokazala znanje i spremnost za kreiranje i ispunjavanje strateških ciljeva za razvoj i napredak države. I pored toga, ističe Dedić, neki članovi su u proteklom periodu napustili stranku, prelazili u druge i osnivali nove. SDA stranka ne zavisi od pojedinaca, već od svoga članstva i aktivista, kazao je između ostalog Dedić, a prenosi RTV USK

Ove konstatacije ministra koji sve radi samo se ne bavi onim zašto je plaćen a to je poljoprivreda, treba malo analizirati. 

Naime, poznato je da život počinje od pojedinca a njima i završava. Drevni mislioci i filozofi u svojom govorima i pisanjima obraćali su se pojedincu, a svaka religija mnogo pažnje daje upravo čovjeku kao jedinki i univerzalnom božijem stvorenju. Psihologija, kao nauka, također se bavi čovjekom kao jedinstvenim bićem, a samo socilogija izučava društvo u cjelini.

To nam govori da je svaki čovjek kao pojedinac bitan jer, kako kaže narodna izreka "marka po marka i kuća"- tako i čovjek po čovjek i zajednica, udruženje ili stranka. Alija Izetbegović je bio pojedinac u svojoj ideji kojem su se polako priključivali određeni ljudi i tako je nastao čitav pokret. Niti pojedinac može sam da djeluje, a niti društvo može bez pojedinaca.

Međutim, Šemsudin Dedić uvodi po prvi put novo pravilo, nalik onom iz nekih vjerskih paradžemata i skupina u BiH, kod kojih je vrijedilo pravilo - ne opstaje džemat na pojedincima, ko hoće bujrum ko neće ne mora - i zato su mnogi propali i propast će i SDA Bihać i USK, kako na ovim izborima, tako i dugoročno kao, kako to vole u javnosti govoriti "Jedini pravi predstavnik Bošnjaka"

Sretno drugovi na izborima gdje će vas iskrižati mnogi "vaši" bivši pojedinci koje ste pustili niz vodu!