Nevid teatar objavio reportažu o procesu rada na projektu "obrazovanje kroz igru"

Od januara do jula 2019. godine, djeca i mladi iz 11 gradova i opština Bosne i Hercegovine učila su o kulturnim raznolikostima kroz projekat Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru” koji je realizovan širom BiH u okviru projekta UN-a: „Dijalog za Budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“

Projekat je bio namijenjen djeci i učenicima koji su svakodnevno izloženi etničkoj i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama, te kreativnim mladim ljudima koji su najviše pogođeni problemima obrazovanja, etničkim tenzijama i podjelama.

Opširnije o projektu možete pročitati na stranici projekta: obrazovanjekrozigru.com i stranici Nevid teatra: nevidteatar.com, a video možete pogledati na FB stranici Nevid teatra i na Youtube kanalu Nevid teatra.

Podsjećanja radi, Nevid teatar pružio je šansu, putem objavljenog Javnog konkursa, mladim autorima i autorkama od 18 do 30 godina da napišu originalne dramske tekstove namijenjene djeci uzrasta od tri do 11 godina na temu putopisa Bosnom i Hercegovinom. Mladi ljudi su mogli pisati i o problemima obrazovanja, te su mogli ponuditi konkretne ideje reforme obrazovanja u BiH. Nakon zatvaranja Javnog konkursa, svi podnosioci prijava dobili su i svoje profile na stranici projekta, a najbolji/e među njima imali su priliku u sklopu dramaturških radionica u Banjaluci, a pod mentorstvom dramske spisateljice Tanje Šljivar analizirati tekstove, istraživati i usavršavati svoje znanje.

Nakon održanih radionica, višestruko nagrađivani autor iz Nevid teatra, Marko Dukić napisao je novi autorski tekst za djecu „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“. Tekst je nastao na osnovu motiva najbolјih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“: „Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca, „Gdje se sakrila lјepota?“ Milice Malešević iz Banjaluke i „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice.

Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralјa Žutka, i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

Marko Dukić iz Nevid teatra u predstavi potpisuje i režiju i koreografiju, a ujedno je i dizajner, kamerman i asistent koordinatora projekta. Kostimografkinje su Maja Mirković i Bilјana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić. Krojačice su Jela Bošković i Ljiljana Šiniković. U repertoaži montažu potpisuje Dalibor Danilović .Tehničku podršku u realizaciji projekta pružili su Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio „City Jazz“ iz Banjaluke, a koordinator projekta je Dejan Andrić.

Na svom gostovanju širom Bosne i Hercegovine od 7. do 24. jula, Nevid teatar izveo je predstavu u Mostaru, Tuzli, Doboju, Usori, Travniku, Kiselјaku, Kreševu, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bugojnu i Banjaluci. Sastavni dio projekta bile su i dramske interaktivne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta u kojima su djeca, vođena/i od animatorke/a Maje Vujanović i Dejana Andrića, na zabavan i uzbudlјiv način učila o bilјnom i životinjskom svijetu koristeći raznovrsne dramske tehnike. Dio projekta bilo je i predavanje o uticaju interakcije u obrazovanju djece, čiji je cilј bio da svima koji su zainteresovani za obrazovanje kroz igru približi primjenu raznovrsnih tehnika dramskih igara u edukaciji i na taj način olakša djeci učenje programskog sadržaja u svakodnevnom radu.

U okviru projekta, Nevid teatar izdao je i distribuirao brošuru „Obrazovanje kroz igru“, koja predstavlјa metodologiju rada sa djecom. U ovoj brošuri, svima koji su zainteresovani za vaspitnu/odgojnu teoriju i praksu, Nevid teatar je predstavio instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta. Svoja iskustva u radu s djecom napisale su stručnjakinje iz oblasti pedagogije: Nada Marinković iz Bačke Palanke, Tijana Ćorić, Vesna Zarić i Dušica Ilić, sve tri iz Banjaluke.

Projekat su sufinansirali i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banja Luka, a medijski pokrovitelјi su bili BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat čiji je cilј dugoročna izgradnja mira i pobolјšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).