Neviđeni haos u Hamburgu, demonstranti poručuju: Rat je loš, ali kapitalizam ubija! (VIDEO)

Home

Neviđeni haos u Hamburgu, demonstranti poručuju: Rat je loš, ali kapitalizam ubija! (VIDEO)


Demonstranti su se okupili i danas u Hamburgu, završnog dana dvodnevnog samita G20, na masovnom mitingu, a procjenjuje se da je na ulicama ovog njemačkog grada bilo oko 100.000 ljudi.

Iako su prethodnih dana protesti bili nasilni, danas je na desetine hiljada ljudi šetalo mašući zastavama i banerima čime su pružili podršku mnogim pitanjima, uključujući migrantska prava, nezavisnost Kurda, prava LGBT zajednice itd.

Aktivisti u crnom divljali su cijelu noć u Hamburgu zbog održavanja samita G20 u tom gradu. Palili su automobile i pljačkali prodavnice.

"Ovdje sam jer smatram kako je G20 osnovni razlog zašto nam loše ide u svijetu. Rat može biti loš, ali kapitalizam ubija", rekao je za CNN jedan od demonstranata.

Na društvenim mrežama pojavio se niz snimaka na kojima se vidi kako demonstrati lome izloge i pljačkaju prodavnice. Zapaljeni su automobili, gorjele su i kante za smeće, a svjedoci javljaju da u gradu vlada nezapamćen haos.

Do sada je u sukobima povrijeđeno 213 policajaca, a uhapšena su 203 demonstranta. 

Vatrogasci su intervenirali više od 200 puta u 24 sata, a pune ruke posla imale su i službe spašavanja koje su intervenirale 126 puta.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 08/07/2017 - 18:48

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top