Neviđeni peh: Preživio malariju, denga groznicu i koronu, a sad se bori za život nakon ugriza kobre

asd
Britanki humanitarni radnik u Indiji ostao je slijep i paraliziran nakon potencijalno smrtonosnog ugriza kobre.

Iana Jonesa s otoka Wight ugrizla je kobra u selu blizu Jodhpura, u indijskoj saveznoj državi Rajasthan.
 
Njegova porodica kaže da su jako uplašeni zbog njegovog stanja te se nadaju da je sljepoća i paraliza noge samo privremena.

Njegov sin za BBC je izjavio kako je Jones tokom svog boravka u Indiji bolovao i od malarije, dengu groznice i koronavirusa.

Bivši zdravstveni radnik vodio je humanitarnu organizaciju čiji je cilj privrednicima pomoći da se izvuku iz siromaštva. Claire Robertson koja vodi to poduzeće rekla je kako je Ian privremeno živio u skladištu organizacije u Jodphuru kako bi bio bliže ljudima kojima želi pomoći.

Bio je u dijelu skladišta u kojem je stvorio stambeni prostor kad je njegov udomljeni pas Rocky počeo lajati, a kad je pružio ruku da ga smiri, kobra ga je zbog naglog pokreta dva puta ugrizla – rekla je.
Jonesova porodica rekla je da je proveo gotovo dvije sedmice na intenzivnoj njezi, ali je napustio bolnicu u Indiji zbog velikog broja pacijenata s Covidom.

Za njega pokrenuta je i GoFundMe kampanja s ciljem pokrivanja njegovih medicinskih troškova i prijevoza do kuće, a ciljani iznos već je debelo promašen.

Njegov sin Sebastian rekao je kako je njegov otac odlučan da ostane u Indiji i nastavi pomagati onima kojima je potrebna njegova pomoć.

Kad smo čuli da je pretrpio i ono što je obično fatalni zmijski ugriz povrh svega što je već prošao, iskreno nismo mogli vjerovati – rekao je.