Nezakonite diplome: Papiri uništeni pred upad SIPA

Tužilaštvo BiH i v. d. glavnog tužioca Gordana Tadić ni jučer nisu odgovorili na naš upit da li će postupiti po službenoj dužnosti i pokrenuti nove istražne radnje, a nakon medijskih napisa o nezakonitoj kupovini diploma.

Istraga u Krajini

Ipak, da nisu svi tako neažurni, dokaz je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona koje je reagovalo odmah nakon Žurnalovog filma u kojem je glavni akter Senad Pehlivan (ili Pehlivanović kako mu navodno stoji u nekim dokumentima) iz Fojnice, preko kojeg je novinarka ovog portala za 17 dana kupila diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta.

“Nakon medijskih istupa da se u privatnoj obrazovnoj instituciji Centar za obrazovanje odraslih Sanski Most, nezakonito izdaju diplome o sticanju određenih stručnih zvanja i prekvalifikaciji, istražitelji Odsjeka za sprječavanje privrednog, kompjuterskog kriminala i korupcije SKP MUP-a USK-a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva USK-a, provode određene istražne radnje. Na osnovu operativnih saznanja, proizlaze osnovi sumnje da su odgovorna osoba iz ove institucije, kao i P. S. počinili krivična djela krivotvorenje službene isprave i s tim u vezi istražitelji MUP-a USK-a su 8. januara pretresli prostorije ove obrazovne institucije”, saopćeno je iz MUP-a USK-a.

Tokom pretresa izuzeta je određena dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, navodi se u istom saopćenju. Iz Tužilaštva USK-a i jučer su samo kratko kazali da su formirali predmet, te da su istražne radnje u toku.

Kako smo već pisali, direktorica Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu i osnivač Medicinske tehničke škole u sastavu PU Centar za obrazovanje odraslih Multilingua je Maida Cepić-Habibović. Ona je za naš list, ranije, kazala da nema šta da izjavi.

Jedini haber iz Tužilaštva BiH, povodom ove afere, došao je u srijedu u vidu saopćenja, u kojem su naveli da njima nikada nije dostavljen izvještaj u vezi sa Senadom P, rođenom 1978. u Fojnici, te da se i u izvještaju Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) od 21. septembra 2017. navodi potpuno druga osoba rođena 1982. u Bihaću.

“Da su poduzeli ijednu radnju, te barem putem Vibera provjerili ko je vlasnik broja telefona 061/069-499, koji je naveden u Informaciji SIPA od 21. septembra prošle godine, državni tužitelji bi znali da je on pripadao ‘osobi sa snimka Žurnala’ koja se identifikovala kao Obrazovanje, a ne Senadu Pehlivanoviću iz Bihaća, rođenom 1982. godine”, pišu novinari Žurnala.

Njihov film o kupovini diplome za 17 dana uslijedio je nakon što je Tužilaštvo BiH 2. novembra prošle godine donijelo naredbu o neprovođenju istrage, 37 dana nakon što im je SIPA proslijedila informaciju o saznanjima da se posredstvom Visoke škole Logos - Centar za poslovne studije Kiseljak, Privatne srednje škole Kočerin Široki Brijeg i Srednje strukovne škole Centar za obrazovanje Široki Brijeg izdaju nezakonite diplome. SIPA je ponudila i imena osoba direktno ili indirektno povezanih sa Centrom za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu, a u čije ime je na području Kantona Sarajevo djelovao čovjek od kojeg je ekipa Žurnala nabavila diplomu.

Žurnal je objavio sva imena osoba koje SIPA spominje u informaciji, te spominju da su u Centru za obrazovanje u Širokom Brijegu u decembru 2017. imali dojavu da bi im SIPA mogla upasti, zbog čega su uništili svu dokumentaciju koja bi mogla otkriti nepravilnosti u poslovanju.

 

”Diplome” u Hrvatskoj

S obzirom na brzu reakciju Kantonalnog tužilaštva USK-a, ali i zeničkog tužilaštva koje je također formiralo predmet nakon pisanja da je sporno nekoliko diploma Srednje medicinske škole u Zenici, ponovo smo kontaktirali i Kantonalno tužilaštvo u Širokom Brijegu.

“Po službenoj dužnosti nismo još uvijek formirali predmet”, kažu u širokobriješkom tužilaštvu.

Pisali smo i Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u ZHK-u i pitali ih da li su oni ikada provjerili diplome iz spomenutih širokobrijeških obrazovnih ustanova, ali nam nisu odgovorili, jer ih je “većina na seminaru”.

Inače, problem sa sumnjivim diplomama prelazi granice naše zemlje. Navodno su u Hrvatskoj još prošle godine otkrivene 22 lažne diplome iz BiH.