Nezapamćena podrška za NK Brekovica '78 uslijed drastičnih kazni NS F BiH

Prije 15-ak dana u Brekovici se desio nemio događaj gdje je u okviru 12. kola Druge lige F BiH grupa zapad u Brekovici gostovao FK Krajina Cazin, a po završetku utakmice navijači su izašli na teren gdje je prema izvještaju delegata i sudaca došlo do fizičkog obračuna prema službenim licima.

Kako se navodi u saopćenju NK Brekovica '78, razlog za navijačke nerede je pristrano suđenje protiv NK Brekovica '78, čime iz ovog kluba navode da su upravo suci glavni krivci za nemile nerede.

Tim povodom NS F BiH je iznio drastične kazne za brekovački klub, a između ostalih je zabrana prisustva navijača na 5 domaćih utakmica, doživotna zabrana za čak 4 igrača, te ukupna novčana kazna od 5.400,00 KM.

Tada je proradio krajiški inat mještana Brekovice, gdje je nastala prava euforija prikupljanja novčanih sredstava za spas NK Brekovica '78, kako su nazvali akciju u Facebook grupi Fa-Fest Brekovica koju vodi mještanin Brekovice Safet Omeradžić Murajica. Nakon objave sankcija za NK Brekovica '78 svakodnevno su počeli pristizati dobrovoljni prilozi kako bi se spasio klub od ispadanja iz takmičenja. Iz kluba su izašli u javnost sa službenim saopćenjem gdje istinski žale zbog nemilih događaja, ali ne prihvataju ovako drastične kazne, te da se na ovaj način trenira strogoća na malim seoskim klubovima.

U nastavku pročitajte kompletno saopćenje NK Brekovica '78 povodom dešavanja sa utakmice Druge lige F BiH odigrane 26.11.2019. godine.

Nakon prikupljanja svi relevantnih informacija dužni smo obavijesti naše navijače, simpatizere i javnost o događajima koji su se desili na utakmici 12 kola Druge lige F BiH Grupa Zapad između NK Brekovica 78 i NK Krajina iz Cazina odigrane 26.11.2019 na stadionu Dubrave u Brekovici kao i događanjima poslije te utakmice.

NK Brekovica izražava žaljenje zbog nemilog događaja koji je svojim tendencioznim suđenjem uzrokovala sudijska trojka, ali ne možemo i nećemo prihvatiti da se na nama trenira strogoća jer smo u očima tih ljudi „mali, seoski klub“. Imamo ime, imamo stav, imamo naš brekovački ponos.
Iako je prema riječima većine klubova u ligi NK Brekovica daleko najkorektniji domaćin sa najkorektnijom publikom kažnjeni smo jer smo očito svojim rezultatima mnogima zasmetali. 
Disciplinski sudac Druge lige Zapad Samir Šabić je tendenciozno, pristrano i nekorektno drakonski kaznio naše igrače i službena lica:

• Igrači Mehmed Dedić, Nevzet Dedić, Senad Dervišević i Seldin Majetić sa doživotnom zabranom, odnosno isključenjem iz nogometne organizacije. 
• Pet utakmica bez prisustva navijača na tribinama
• Fizioterapeut Ahmet Dedić sa godinom dana zabrane i novčanom kaznom 1000 KM
• Komesar bezbjednosti Meho Abdijanović sa zabranom tri mjeseca i novčanom kaznom 500 KM
• NK Brekovica sa 3.000 KM
• NK Brekovica sa 500 KM jer na KUP Utakmici sa Krajišnikom nije imala prijavljenog trenera
• NK Brekovica sa 400 KM jer na utakmici sa NK Iskra nije imala 14 igrača u zapisniku

Ukupno 5.400 KM

NK Brekovica je na ove odluke uputila žalbu jer su donesene bez uvažavanja činjenica i dokaza, i jer je disciplinski sudac uzeo u obzir samo izjave sudija i delegata, za koje postoje dokazi da su neistiniti i mijenjani nekoliko puta sa ciljem da se nanese što veća šteta NK Brekovica ´78.

NK Brekovica je na ove odluke uložila žalbu Apelacionoj Komisiji NS F BIH i očekujemo smanjenje i ukidanje većine kazni. Posjedujemo velik broj dokaza, audio i video snimaka na kojima se jasno vidi i čuje namjera sudija da ošteti NK Brekovicu. Svi dokazi uključujući audio i video snimke, te ostali dokazi su proslijeđeni uz žalbu Apelacionoj komisiji na uvid, a klub će ih nakon odluke svakako objaviti na službenoj facebook stranici kluba.

NK Brekovica se ovim putem zahvaljuje svim navijačima, simpatizerima  i ljudima koji su nam pružili podršku nakon nemilog događaja. Posebna zahvala ide Safetu Omeradžiću- Murajica-bass Omeradzic , Fahrudin Majstorovic  na organiziranju akcije za pomoć NK Brekovica, zatim Savjet MZ Brekovica Bihać  na čelu sa g. Sead Ćehić, sekciji Veterani NK Brekovica "78. te našim Ultrasima kao i svim građanima koji su bilo novčanim prilozima, bilo da su nam dali moralnu podršku.

Uprava i igrači NK Brekovica se okreću narednoj utakmici koja se igra u subotu protiv NK Rudar iz Han Bile. Poručujemo svima da nikad nismo bili jedinstveniji. Iako smo igrački oslabljeni igrači koji su na raspolaganju treneru obećavaju da će ostaviti srce na terenu i obradovati nas novom pobjedom.

Svima onima koji su namjeravali da unište, oslabe i unazade naš klub poručujemo da nas njihove laži i podvale samo čine jačima i istrajnijima da nastavimo putem kojim smo do sada kročili.