Nezavisni odbor raspisat će konkurs za izbor novog direktora FUP-a

Nezavisni odbor u Parlamentu FBiH donio je jednoglasnu odluku o raspisivanju konkursa za izbor novog direktora Federalne uprave policije (FUP).

Ovu informaciju za potvrdio je Sead Bardak, predsjedavajući Nezavisnog odbora kazavši da je utvrđen i tekst konkursa te da će dalja procedura uslijediti u skladu sa zakonom.

Podsjetimo, aktuelni direktor FUP-a Dragan Lukač u avgustu je u razgovoru za naš portal najavio da će krajem septembra podnijeti ostavku, ali to se još nije desilo.

"Zbog zdravstvenih razloga ću podnijeti ostavku na dužnost direktora 30. septembra 2018. godine. Idem svoje probleme rješavati u zdravstvenim ustanovama, tačnije idem na operaciju. Moj mandat je do 15. aprila 2019. godine", kazao je tada Lukač.

Inače, Nezavisni odbor je na prošloj sjednici Vladi FBiH predložio imenovanje Himze Selimovića za zamjenika direktora FUP-a, no Vlada još nije postupila po ovoj proceduri.

Podsjećamo, sporovi u vezi s odlaskom Lukača s dužnosti direktora FUP-a traju već godinama, a u prošlogodišnjem intervju za je kazao da ga mogu smijeniti samo fizičkom likvidacijom.