Za javnost tek šture informacije: Ni nakon 11 dana nema detalja istrage o ubistvu policajaca

Prošlo je jedanaest dana od stravičnog ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u naselju Alipašino Polje. Policijski organi iz cijele BiH i dalje tragaju za njihovim ubicama, a više informacija o istrazi ne žele otkrivati.

U akciju pronalaska počinitelja krivičnog djela ubistva dvojice policajaca uključeni su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), MUP-a Republike Srpske, Federalne uprave policije, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te Granične policije BiH, dok asistenciju pruža i OSA.

Dosadašnja istraga, prema nezvaničnim informacijama, pokazala je da su članovi automafije na sarajevske policajce ispalili deset metaka iz kalašnjikova AK-47. Međutim, tužioci i pripadnici kriminalističkog sektora policijskih agencija na mjestu zločina pronašli su samo jednu čahuru. Sumnja se kako su počinioci ubistva pokupili čahure kako bi sakrili tragove ili su pucali iz automobila.

Iz Tužilaštva KS, koje rukovodi istragom, kratko su nam kazali kako ne mogu otkrivati više informacija jer je istraga u toku.

Glasnogovornica MUP-a KS Suvada Kuldija rekla nam je da se nastavljaju aktivnosti vezane za rasvijetljavanje ovog krivičnog djela.

"Nemamo više informacija", dodala je Kuldija.

Sličaj odgovor dobili smo i iz SIPA-e.

"Ništa vam ne možemo reći osim da vas upućujemo na Tužilaštvo KS", kazali su nam iz SIPA-e.

Glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković također nam je kazala kako ne može otkrivati nikakve informacije.

U toku dosadašnje istrage o ubistvu dvojice pripadnika MUP-a KS, privedeno je i saslušano više od 80 osoba osoba te pretreseno 12 lokacija. Kantonalni sud u Sarajevu odredio je i jednomjesečni pritvor 33-godišnjem Srećku Trifković iz Pala koji se dovodi u vezu sa ubistvom policajaca.

Trifkoviću je pritvor određen zbog utjecaja na svjedoke, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, kao i zbog takozvanog uznemirenja javnosti. U sudu i tužilaštvu nisu otkrili kakvu je ulogu Trifković imao u ovom zločinu i šta mu se stavlja na teret.

Imena osumnjičenih čiji alibiji su provjereni u prostorijama MUP-a KS nisu saopćena, ali je rečeno da je riječ o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi koja je bila dobro opremljena oružjem. Negirane su špekulacije da je riječ o "sačekuši".

Podsjećamo, Šehović i Vujinović stradali su 26. oktobra oko 4:15 sati ujutru u sarajevskom naselju Alipašino Polje kada su automafijaši pucali na policijski automobil kojim su oni patrolirali. Na mjestu napada stradao je Šehović, dok je njegov kolega Vujinović preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. Na policajce su ispaljeni rafali iz automatske puške dok su se nalazili u automobilu bez šanse da uzvrate.