Nijaz Kadirić, kandidat NB za Skupštinu USK: Treba izabrati stabilnu vlast koja će imati jasne projekte za USK

Sa Nijazom Kadirićem, uspješnim privrednikom i biznismenom iz Sanskog Mosta, čovjekom koji je kao dijete napuso rodni kraj i zaputio se u svijet kao izbjeglica, a onda se vratio u svoju Bosnu i napravio pozitivnu priču sa API Medom, razgovarali smo o razlozima njegovog uključivanja u politiku, predstojećim izborima, problemima koji muče Unsko-sanski kanton i načinima njihovog rješavanja.

Po drugi put ste kandidat za Skupštinu USK. Ovaj put ispred Nezavisnog bloka. Zašto Skupština opet, koji su razlozi da ste se kandidirali ispred Nezavisnog bloka i kakva su Vaša očekivanja od ovogodišnjih izbora?

- Dolazim iz realnog sektora i cilj mi je da budem podrška realnom sektoru, odnosno da privreda i poljoprivreda dobiju svoje zasluženo mjesto u sistemskim rješenjima bržeg ekonomskog razvoja USK-a. To sada nije slučaj, jer dosadašnja vlast nije imala sluha za ekonomski razvoj. Kroz veće subvencije poljoprivredi i kreditno-garantni fond za mala i srednja preduzeća koji će osigurati beskamatne kredite privredi, Nezavisni blok će osigurati brži ekonomski razvoj našeg kantona. Jedan sam od 60 osnivača Nezavisnog bloka, očekujem veliku podršku građana i odličan rezultat Nezavisnog bloka, te pobjedu Senada Šepića za člana Predsjedništva BiH.

Proveli ste četiri godine u Skupštini USK, gdje ste imali zapaženih inicijativa i zastupničkih pitanja. Primjetno je da ste se borili i zalagali, ali niste mogli jer ste bili u manjini. Ako osvojite još jedan mandat, šta planirate mijenjati u Unsko-sanskom kantonu kroz Vaš rad u Skupštini i koji su najveći problemi koji muče ovaj dio BiH?

- U svom prvom političkom mandatu sam se trudio da budem od koristi građanima. Kroz inicijative i zastupnička pitanja sam uradio koliko sam mogao. Stalno sam bio dio opozicije, jer nisam mogao prihvatiti koaliciju sa Laburistima Fikreta Abdića, presuđenog ratnog zločinca. Suze majki naših šehida su veće i jače od bilo kakve vlasti. Ako budem izabran u Skupštinu prvo ćemo ispred Nezavisnog bloka pokrenuti inicijativu za smanjenje primanja političara na našem kantonu, zastupnika i ministara. Ako se to ne desi zbog nedostatka većine, Nezavisni blok će samoinicijativno uzimati 20% od svojih zastupnika za fond solidarnosti koji će se trošiti na naše građane. Dok sam bio u Skupštini, izdvajao sam 20% primanja kroz stipendije studentima i humanitarne akcije.To sam uradio jer moja inicijativa da se umanje primanja zastupnicima i ministrima nije imala potrebnu većinu.

Odnos centra države prema najzapadnijem njenom dijelu, tj. Unsko-sanskom kantonu je više nego loš. Evidentno je da je ovaj kraj zapostavljen i da mu prijeti lagano izumiranje ako se nešto što prije ne poduzme. Kako Vi vidite ovaj odnos, ko su glavni krivci za takvo stanje i kako se to može promjeniti?

- Ravnomjerni regionalni razvoj je politika Nezavisnog bloka. Znači ako BH Telecom prihoduje na našem kantonu 10% bruto prihoda, onda bi trebao da i investira 10% od netto dobiti na našem kantonu. Na primjer, ako je netto dobit 100 miliona, onda bi USK trebao da dobije investiciju od 10 miliona. To sada nije slučaj, a investicije BH Telecoma znaju biti samo oko 500 000 KM do 1 milion. Ovo je samo jedan primjer na javnom preduzeću BH Telecom. Ovdje ne treba tražiti krivce nego treba izabrati stabilnu vlast koja će imati jasne projekte za USK, a ne listu želja koje je do sada slala najlošija vlada u historiji USK-a, vlada Huseina Rošića. Oni nisu ništa radili nego su slali listu želja Vladi Federacije. Tako se ne razvija Kanton.

Vi ste uspješan privrednik kojem je politika sporedna stvar u životu i kroz koju želite aktivno učestvovati u kreiranju boljeg stanja u našem društvu. Stanje u privredi USK-a je godinama loše bez tendencija da se bilo šta mijenja po tom pitanju. Koga smatrate odgovornim za to i da li je moguće takvo loše stanje promjeniti, koji su ključni faktori za promjenu na bolje i koliko je vremena potrebno za to?

- Privreda treba jeftin novac za investiranje u razvojne projekte. Taj novac se ne može dobiti jeftino bez učešća Kantona. Ideja Nezavisnog bloka je Kreditno-garantni fond koji može subvencionirati kamate. Sa jeftinim novcem privreda na USK-u može dobiti neophonda sredstva za brži razvoj, a to znači i više radnih mjesta. Također, politika na USK-u mora uraditi mnogo više kako bi privukla i ozbiljne strane investicije. Politika mora pričati jezikom privrednika, a ne kako je to sada slučaj, gdje se samo brine da se zaposle stranački ljudi u javni sektor.  

Šta biste poručili građanima Unsko-sanskog kantona i biračima pred Opće izbore?

Izađite na izbore i kaznite loše političare i njihove stranke. To je prava svrha izbora. Dati šansu drugim, ako i oni ne urade ništa i njih kazniti. Samo takvim pristupom od strane građana političari će se uozbiljiti i više raditi za interes zajednice.