Mirsad Vilić: Nije bilo nikakvog osnova da Tegeltiji pružimo fizičku zaštitu

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH (DKPT) Mirsad Vilić potvrdio je za agenciju Patria da je Direkcija procijenila da sigurnost predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milana Tegeltije nije ugrožena, zbog čega je odbijen zahtjev da Tegeltija dobije lično osiguranje.

„Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, te odlukom Vijeća ministara BiH o preuzimanju poslova, objekata, sredstva za rad i zaposlenih između Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-e i DKPT-a određene su nadležnosti koje se odnose na štićene osobe. Direkcija nije nadležna niti ovlaštena da uspostavi Tegeltijino neposredno fizičko osiguranje“, rekao je Vilić za Patriju.

Dodao je da je u skladu sa tim odbijen zahtjev Tegeltije za lično osiguranje, te da mu je predloženo da se u slučaju novih saznanja o prijetnjama po njegovu sigurnost obrati nadležnim policijskim upravama.

Predsjednik VSTV Milan Tegeltija zatražio je od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH lično osiguranje tokom boravka u Sarajevu, nakon što su za srijedu najavljeni protesti građana ispred zgrade Suda BiH, gdje je smješteno i Tužilaštvo BiH i VSTV.

Na osnovu podataka koje je Direkcija prikupila iz više sigurnosnih agencija procijenjeno je da sigurnost Tegeltije nije ugrožena. 

Konkretne podatke o Tegeltijinoj eventualnoj ugroženosti nisu imali MUP Tuzlanskog kantona, MUP Bosansko-podrinjskog kantona, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), te Policija Brčko Distrikta.

Žurnal je ranije objavio skandal o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu, u kojoj je trebao utjecati na tadašnju glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo Dalidu Burzić da ubrza jedan krivični predmet, dok je Marko Pandža, inspektor SIPA-e za tu uslugu Tegeltije od privrednika iz Velike Kladuše uzeo 2.000 KM, napominjući da će tim novcem „potkovati“ Tegeltiju.

Tegeltija je odbacio navode u umiješanosti u tu aferu, nakon čega je objavljen i video razgovora Tegeltije, Pandže i privrednika Nermina Aleševića.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pozvao je građane da se okupe pred Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kao odgovor na korupcijsku aferu koja potresa pravosuđe u zemlji.