Niko ne zna šta nosi jesen: Ministarstva obrazovanja imaju razrađene scenarije

asdasdas
Tek što je školska godina završena, već se prave planovi za novu. U Kantonu Sarajevo se nadaju da potrebe za online nastavom neće biti, ali i ako je bude, kažu da imaju razrađene scenarije.

"Jedan od takvih može da bude redukcija nastavnih sadržaja i skraćenje vremena trajanja online nastave. Iskreno se nadam da do toga neće biti, ali ako dođe mi smo spremni jer iza sebe imamo intenzivnu online nastavu", kazao je Anis Krivić, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo.

Više od dva mjeseca učenici viših razreda nastavu su imali na daljinu. Televizijski programi, tableti i aplikacije bili su im glavni izvor informacija, jer u školu nisu mogli. Djeci, ali i roditeljima bio je to zahtjevan zadatak. Neki bi ponovili, a neki ne.

"Mi roditelji smo ponešto i zaboravili, učitelji to bolje sa djecom";

"Moja djeca su veća pa nama to nije bilo teško. Da li me umorila nastava, pa i nije", kazali su roditelji.

Škola uživo je najbolji model, no ako prilike nalože, za online školsku godinu spreman je i HNK. Postojeće online platforme funkcionišu, a vršit će se i dodatna obuka nastavnog kadra. U Tuzlanskom kantonu se intenzivno pripremaju za online nastavu.

"Pokušavamo da što više digitalizujemo obrazovanje, da se pripremamo za virtuelne učionice. To je naš plan bilo drugog vala ili ne", poruka je Fahrete Delibajrić-Brašnjić, ministrice obrazovanja i nauke TK.

Hoće li biti drugog vala - niko ne može predvidjeti. Zato će konačna odluka o tome po kojem će se modelu raditi u RS biti donešena u augustu. Ponudit će i neke nove opcije za učenike.

"Mi mislimo da ćemo mnoge oblike izvođenja nastave zadržati, bilo ili ne pandemije. Imamo slučajeva da učenik ne može dva, pet ili par mjeseci pohađati nastavu, zbog bolesti, sportskih obaveza, zašto ne bi neki od učenika otišli u inostranstvo pa pohađali nastavu po planu RS na daljinu", izjavio je Predrag Damjanović iz Pedagoškog zavoda RS.

Jasno je da svi trebaju biti spremni na primjenu svih opcija. Većina se ipak nada normalnoj provedbi nastave. Jer, složni su, škola je ne samo formalno učenje, nego i dolazak u školu, mali i veliki odmor i socijalizacija sa drugom djecom.