Nikola Mićović: Bilo je nekoliko momenata kada sam htio da odustanem, ali sam imao jaku podršku porodice

123
Odradili smo mali tekstualni intervju Nikolom, pogledajte šta je izjavio.

 

1. Kako ste zapravo počeli sa vašom profesijom?

- Počeo sam da se bavim muzikom još kao djete. Imam diplome iz oblasti gitare, klavira i solo pjevanja, tako da je negdje bilo logično da nastavim da se bavim ovim poslom i nakon školovanja. Moji prvi nastupi su bili vezani za rusku muziku, jer sam živio u Moskvi jedan period svog života. S obzirom da takav tip svirke nije postojao na našim prostorima, spojio sam lijepo i korisno. Sto se tiče naše muzike, nastupam otprilike desetak godina.

2. Koliko ste vjerovali u sebe, da li je bilo trenutaka da ste željeli da odustanete?

-Bilo je nekoliko momenata kada sam htio da odustanem, ali sam imao jaku podršku porodice. Ovo je vezano za period kada sam bio djete.

Samed_photo

 

3. Ko vam je najveća podrška?

-Majka, koja je također muzički obrazovana.

 

4. Napravite paralelu koliko se prije, a koliko danas mora ulagati u karijeru?

- Ulaganja su velika u oba perioda. Mislim da je ranije bilo malo lakše opstati na estradi. Danas je dosta pristupačnija promocija pjevača i pjesama, samim tim ima više ljudi i veća je hiperprodukcija koju morate ispratiti.

Samed_photo

 

5. Kako komentarišete današnje covere?

-Cover-i su uglavnom mala i odlična investicija koja može dosta da doprinese karijeri. Naravno, oni bi trebali samo da poguraju pjevača ili pjevačicu ka snimanju svojih pjesama. Bazirati se isključivo na prepjevavanju tuđih hitova mislim da nije dobro.

 

6. Planovi za budućnost?

-Nove pjesme, nove pjesme, nove pjesme...

Samed_photo

 

7. Omiljen izvođač i zašto?

-Uf ima ih više, dosta se razlikuju i uglavnom je ona starija ekipa. Volim Balaševića, zbog nevjerojatnog kantautorskog pečata, Dragana Stojnića zbog boje glasa i pjevačkog izraza. Grupu Legende izuzetno volim da čujem, sviđa mi se taj manir pjevanja. Od narodnjaka recimo da mi je favorit Sejo Kalač zbog boje glasa. Sve u svemu vrlo šareno.

8. Nekad i sad paralela između zabavne, strane i današnjih narodnjaka?

-Stranu muziku slabije slušam tako da ne bih pričao o tome. Što se tiče domaće muzike, i jedan i drugi žanr u oba perioda prati drugačiji tip tekstova, melodija, aranžmana. Na nastupima pjevam pisme koje su stare po pedeset, šezdeset godina a pjevam i pjesme koje su izašle prije par mjeseci. Lično ja ne mislim da je danas manje kvalitetna muzika, uvijek se može probrati, uvijek ima kvalitetnih izvodjača, autora...

Samed_photo

9. Gdje se vidite za 10 godina?

- Iskreno, moj neki plan je da pjevam još nekih deset do petnaest godina. Želim da se bavim drugim poslovima, ali to je već preširoka tema.

10. Komentar na najgori i najbolji stajling nekih javnih ličnosti?

Baš nemam nikakav komentar. Možemo reći da je to bitna kategorija u javnom životu, ali se stvarno ne sjećam ni najgoreg ni najboljeg stajlinga koji sam vidio.

 

Razgovarao: R.B.