Nikola Samardžić: Srbija je ponovo otpadnica od civilizovanog svijeta

Jedinstvo Bosne nije samo u interesu svih njenih naroda, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba ugledni historičar i redovni profesor Filozofskoj fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr. Nikola Samardžić komentirajući posljednja dešava na Zapadnoom Balkanu, gdje nažalost, ponovo čujemo priče o razgraničenjima, na srbijanskim TV stanicama se crtaju karte s novim državnim granicama, govori o se i nekakvim "zelenim transverzalama", dok Milorad Dodik otvoreno prijeti miru.

Kuda sve ovo može da vodi, pitali smo prof. Samardžića.

"Bez obzira na stavove njenih lidera, Bosna je jedino moguće polazište novog jugoslovenskog ujedinjenja koje će nas okupiti u zajednici sloboda, u kojoj ćemo sami, kao zreli i odrasli, donositi sve važne odluke“, kaže Samardžić. 

Uvažavanje razgraničenja koje je nastupilo 1995. godine, odnosno 1999., i ukidanjem granica po šengenskom modelu, prema profesoru Samardžiću, jedino je rješenje "koje bi pomirilo sve sukobljene principe", teritorijalne, etničke, vjerske...

"Svaki od tih principa pojedinačno je sporan, ali je opticaj, u dnevnim politikama, tih diskriminatorskih principa posljedica ne samo ratova i etničkog čišćenja, nego i činjenice da vlast u regionu preuzimaju ruske i turske agenture. EU je prepustila bivšu (nadam se i buduću) Jugoslaviju korupciji, ekstremizmu i organizovanom kriminalu. Jugoslovenski narodi se dobrovoljno predaju ruskim, kineskim ili turskim interesima“, smatra on.

Izdaja Jugoslavije, i bratstva i jedinstva, dodao je Samardžić, učinila nas je kvislinzima kolektivno.

"A neki konkretni kvislinzi su Bosnu podelili na rusku i tursku uticajnu sferu, a Srbiju ponovo učinili otpadnicom u kontekstu civilizovanog svijeta. Ukoliko i bude obavljena izvjesna korekcija granice između Srbije i Kosova, čime bi se privremeno stišali šovinizmi na objema stranama, takav dogovor ne bi smio da ima snagu precedenta“, zaključio je profesor Samardžić.