Nikola Tesla među motivima na hrvatskim kovanicama eura

.
Predloženo je da na hrvatskim eurokovanicama budu istaknuti šahovnica, geografska karta ove zemlje, kuna, glagoljica i naučnik Nikola Tesla.

 

Kako su obrazložili u Vladi Hrvatske, prijedlozi su rezultat selekcije i glasanja na anketi provedenoj preko web stranice euro.hr, a u kojoj je učestvovalo skoro 50.000 osoba.

"Među ponuđenim motivima najveću prosječnu ocjenu je dobila šahovnica, dok se među dodatnim prijedlozima građana dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle, koji je tako ušao među pet najbolje ocijenjenih prijedloga", ukazali su.

Ovaj prijedlog je najzanimljiviji s obzirom na to da osim Hrvatske Nikolu Teslu, s obzirom na njegovo nacionalno porijeklo, prisvaja i Srbija. Tesla je etnički Srbin koji je rođen 1856. godine u mjestu Smiljan u Hrvatskoj.

Šahovnica će biti podloga svih kovanica, dok će na kovanici od dva eura biti geografska karta, na jednom euru motiv kune, na 10, 20 i 50 centi Nikola Tesla, a na jedan, dva i pet centi glagoljicom će biti ispisano HR.

Na osnovu odabranih motiva Hrvatska narodna banka (HNB) će početkom sljedećeg mjeseca objaviti javni poziv za izradu grafičkog prikaza nacionalne strane kovanice eura, naveli su iz Vlade Hrvatske.

(Foto: Vlada Republike Hrvatske)