Heftičnjak: Nikšić je pogodio da su partizani porazili četnike u Drugom svjetskom ratu, ali neka mu neko kaže da su četnici pobijedili u RS-u devedesetih

heft233

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je proslava Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Ponovo, jedni slave, a drugi žele da ubiju svaku zajedničku ideju o ovoj državi.

Ove hefte svi bruje o proslavi i negiranju Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Jedni slave, drugi pokušavaju da ubiju svaku ideju o državi. ZAVNOBIH, koji je temelj ove države, našao se na udaru zabrana režima iz entiteta RS, i to kao nikada dosada. Milorad Dodik i čitav njegov privatizovani entitetski aparat popeo se na zadnje noge da zabrani okupljanje antifašista u Mrkonjić Gradu, kao i druge manifestacije posvećene Danu državnosti u Banja Luci i drugim sredinama u entitetu RS. Jasna je poruka Dodikovih vlasti: treba uništiti bilo koju zajedničku tačku ove zemlje, bilo da se ona dogodila u prošlosti ili je još uvijek živa. Upravo je ZAVNOBIH ta ključna tačka u kojoj se obnovila državnost Bosne i Hercegovine, uz pobjedu antifašista i zajednički stav svih naroda i građana ove zemlje da BiH treba biti ravnopravna republika unutar jugoslovenske federacije, što će i postati osnova za referendum o nezavisnosti koji će se dogoditi u proljeće 1992. godine. U toj fantastičnoj atmosferi zajedništva tu Bosnu i Hercegovinu su gradili najbolji i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i svi njeni građani, vjerujući da samo zajedno mogu napraviti pravo okruženje napredak. Tada su antifašisti pobijedili. A onda su došli oni najgori. Jer su ideje četništva, velike Srbije i velike Hrvatske ostale žive i ponovo buknule u neonacionalizmu početkom devedesetih.

 

I dok se najprije radi o unutarstranačkoj borbi, gdje su zbog jeftinog populizma Benjamina Karić i Denis Bećirović odmakli miljama u popularnosti, Neka Nikšić je morao odigrati na populizam i to usred Banja Luke. Nema sumnje da mu je u kreiranju tog spina pomogao i Vojin Mijatović, čovjek koji je do podne u AID-u a poslijepodne u BIA-ji a navečer opet u SIPA-i, ali koji ni nacrtanog ne može Bećirovića pa sve čini da ga makne iz SDP-a. Tako je Nermin Nikšić okupljenim protestantima koji su protiv slavljenja Dana državnosti u Banja Luci, na očito režiranu provokaciju novinarke, ispalio da su oni u zabludi, da su partizani pobijedili četnike i da su oni Bosanci kada moraju u Srbiju da pokažu pasoš. I ništa Nermin Nikšić nije pogriješio, osim što je rekao jednu djelomičnu istinu. Drugi kraj te istine je bolan, a to je da su četnici pobijedili u enitetu RS i Banja Luci devedesetih. Pobijedila je ta ideologija i ona nažalost ima institucije, poput MUP-a RS-a koji je direktno učestvovao u izvršenju genocida u Srebrenici. Svi ovi današnji protivnici države, kao i ovi jeftini foliranti koji nemaju pojma kako izgraditi državne institucije, proći će a Bosna i Hercegovina će opstati. Nažalost, u međuvremenu ćemo izgubili brojne generacije koji će razočarani napuštati Bosnu i Hercegovinu i svoju sreću traže širom svijeta.