Nikšić na sastanak 11 probranih pozvao i osobu s crne liste: Mirsad Kukić - oličenje principa SDP-a?

.
Sa ovakvom SDA opterećenom brojnim aferama, sa ljudima koji se nalaze na crnoj listi, sa katastrofalnim iskustvima ne samo SDP nego svih koji su s njima sarađivali, naravno da nismo spremni sarađivati, rekao je prije otprilike sedam dana za Dnevni avaz Nermin Nikšić lider Socijaldemokratske partije BiH.

 

A onda je Nikšić ovog utorka sazvao sastanak stranaka koje su podržale Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, kako bi se razgovaralo o saradnji i preuzimanju vlasti na svim nivoima. 

Osim očekivanih, bilo je i neočekivanih. Doduše, jedan koji je trebao doći, nije došao. Možda baš zbog činjenice da se na sastanku "opozicionih" 11 pojavio čovjek koji je friško na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Mirsad Kukić, banovićko sunce, za kojeg projektovana predsjednica PDA Elzina Pirić kaže da je izvorni projektant Denisa Bećirovića i ujedinjene opozicije danas se našao u SDP-ovoj centrali, među učesnicima razgovora o vlasti. 

To je onaj isti Kukić čiji je odlazak bio ključ za očuvanje jedne od vlada u Tuzlanskom kantonu. Na naslovnicama medija tada smo čitali: "Nakon dogovora Nikšića, Kojovića i Radončića povlači se Mirsad Kukić". 

Otkud danas, u postizbornoj kombinatorici, potreba da Nikšić, zakleti borac protiv korupcije koji najavljuje čišćenja Elmedin Konaković i drugi partneri, razgovaraju upravo sa tim Kukićem i s njim razmjenjuju ideje. 

Ako im je prihvatljiv Kukić, sa crne liste, je li im onda prihvatljiv i Marinko Čavara, također upisan crnim slovima u američke knjige. Gube li trojkaši i partneri kredibilitet upravo na toj priči. Jer, kako Nikšić reče, oni neće sa SDA opterećenoj ljudima sa crne liste. 

U vrijeme kada je OFAC utefterio Kukića, Nikšić je poslao poruku da će se SDP držati svojih principa po tom pitanju. 

"Molim one koji su koalirali i koaliraju sa SNSD-om, kao i one koji su u svom članstvu imali ili imaju ljude kojim su također izrečene sankcije, da se barem suzdrže od lažnog moralisanja. Isto se odnosi na subjekte koji su na lokalnim nivoima u koaliciji sa PDA, a istovremeno SDP BiH pozivaju da što prije raskine koaliciju sa PDA u Tuzlanskom kantonu. Za razliku od uvrijeđenih i povrijeđenih, koji su koliko jučer obigravali oko Kukića da probaju srušiti Vladu TK i dobiti podršku za više nivoe, SDP će se, kao i do sada, držati svojih principa", rekao je Nikšić.

Izgleda su principi isparili iz SDP-ovog štaba, u koji je na Nikšićev poziv ušetao čovjek sa crne liste, čiji su odlazak tražili u Tuzli. 

Samo se pitam znači li to da bi SDP pod liderstvom Nermina Nikšića uskoro mogao predložiti i Fadila s crne liste Novalića za premijera entiteta. Ili im je on neprihvatljiv jer nije iz PDA?