Nikšić: Nema ništa protivustavno u prijedlogu o rotiranju gradonačelnika Mostara

Nikšić
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poručio je danas s Partizanskog groblja u Mostaru da nema ništa protivustavno niti protivzakonito u ideji Bh. bloka o rotiranju gradonačelnika ovog grada.

 

On je kazao da nastavak sjednice na kojoj će se po treći put pokušati izabrati novi mostarski gradonačelnik neće zavisiti samo od Bh. bloka i PMP-a, već i od svih ostalih misleći na HDZ, SDA i SNSD.

"Mi smo svima ponudili priču u vezi rotirajućeg gradonačelnika. Niko ne može osporiti izabranom gradonačelniku da podnese ostavku. Ne mijenjamo Statut i ne ugrađujemo u Statut bilo šta što nije u skaldu s Izbornim zakonom“, izjavio je Nikšić.

Sutrašnje glasanje vijećnika SDP-a će zavisiti od stavova svih ostalih u Gradskom vijeću. Nikšić ističe da SDA i HDZ niko ne može spriječiti da realizuju svoj dogovor od prije izbora.

"Ovo je samo prijedlog rješenja gdje se stvaraju pretpostavke da svi skupa radimo na rješavanju problema u Mostaru. Ako i ne prihvate, ponašat ćemo se onako kako smo rekli. Za sada je SDA spremna na to“, poručio je.

Kao što je već poznato, prijedlog su izričito odbili HDZ BiH i Hrvatska republikanska stranka.

"Trenutna ofanziva iz Sarajeva koja je kulminirala suludim i priglupim prijedlogom kojekakvog sporazuma o rotirajućem gradonačelniku to najbolje pokazuje. Nakon provedenih izbora, predlagati donošenje propisa koji bi se retroaktivno primjenjivali može samo netko tko uopće ne pozna Statut Grada ili ga ne želi uopće pročitati", rekao je danas lider HRS-a Slaven Raguž.

Prvi čovjek bh. HDZ-a Dragan Čović je pozvao međunarodnu zajednicu da u startu spriječi, kako je kazao, "hibridne pokušaje uvođenja tročlanog gradonačelništva u Mostaru."