Nikšić: Nemamo vakcine jer se Vijeće ministara ne miješa u svoj posao

asd
Ne može se tvrditi da zbog rada Ustavnpravne komisije BiH nema vakcine poručio je šef SDP-a BiH i član Ustavnopravne komisije Parlamenta BiH Nermin Nikšić, komentarišući stav DF-ovog Dženana Džonlagića da su HDZ BiH i SNSD rušenjem DF-ovog prijedloga Zakona o javnim nabavkama na ovoj komisiji onemogućili nabavku vakcina.

“Vakcina nema jer se Vijeće ministara ne miješa u svoj posao i ne pokazuje nikakav osjećaj da treba preduzeti bilo šta kako bi se pobrinuo za građane u BiH”, rekao je Nermin Nikšić u odgovoru N1 TV.

Ipak, Nikšić je dodao da je Ustavnopravna komisija mjesto gdje se blokiraju sve inicijative i zakonski prijedlozi jer je, kako navodi, omogućeno da HDZ i SNSD mogu blokirati inicijative.

“Jednostavno Parlament ne razmatra zakone koji ne dobiju pozitivno mišljenje UPK. A nažalost članovi komisije ne donose stručno mišljenje o usaglasenosti s Ustavom već političke odluke i zato najveći broj zakona i ne ugleda svjetlo dana i ne dočeka da se razmatra u Parlamentu”, potcrtao je sagovornik N1.

Na koncu Nikšić je dodao da je tačno da Zakon o javnim nabavkama “zapeo” na Ustavnopravnoj komisiji, ali je precizirao-“ne može baš podvesti da zbog toga nemamo vakcina”.