Nikšić potvrdio: Podržat ćemo imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH

.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić potvrdio je večeras da će prijedlog HDZ-a BiH za sudiju Ustavnog suda BiH Marin Vukoja, dobiti podršku Trojke u Parlamentu FBiH.

Nikšić je gostovao u programu Federalne televizije, tačnije u Dnevniku D, gdje je na pitanje voditeljice direktno odgovorio da će Vukoja dobiti podršku za imenovanje.

"Marin Vukoja će imati podršku. Tu nema nikakve dileme. Mi smo u stanju sve da ispolitiziramo. Možda je i dobro ispalo ovo na kraju da gospodin Vukoja nije ranije izabran u Ustavni sud BiH", rekao je Nikšić.

Kao obrazloženje Nikšić je rekao da se ranije govorilo se da će izbor Vukoje rezultirati propašću apelacija Željka Komšića i Šefika Džaferovića kojom su pokušali oboriti Schmidtove izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona od 2. oktobra.

"Ispostavilo da je i bez izbora Vukoje Ustavni sud prihvatio Schmidtove amndmane", naveo je Nikšić.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi na jednoj od sjednica razmatrati i tačku koja se odnosi na imenovanje nedostajućeg sudije u Ustavni sud BiH nakon penzionisanja Mate Tadića prošle godine.

Iako je procedura imenovanja zamjenika Mate Tadića započeta prije više od godinu dana do danas nije okončana, što zbog duge procedure, a najviše zbog nepostojanja političke snage da to prođe iako je ta tačka stavljana na dnevni red.

Prema ranije utvrđenoj listi nakon bodovanja prvoplasirani je Marin Vukoja, kanadidat o kojem postoji najviše sporenja. Zamjera mu se da nema iskustva u sudstvu, a najviše zbog političke povezanosti sa HDZ-om čiji je bio kandidat za federalni parlament u jednom od ranijih izbornih ciklusa.