Nikšić: U pet do šest kantona možemo formirati vlast bez SDA, već radimo na tome

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu da je njegova stranka već ostvarila kontakt s nekim strankama kako bi bez SDA formirali vlast u pet do šest kantona.

On je kazao da je već razgovarao s liderima Naše Stranke i Naroda i pravde, Predragom Kojovićem i Elmedinom Konakovićem, te da smatra da se bez SDA sigurno može formirati vlast u KS i ZDK.

"SDP će ponovo tražiti brojanje svih glasova a naročito za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Sigurni smo da je Denis Bećirović žrtva krađe izbora. Jasno nam je zašto nisu podržane izmjene Izbornog zakona vezane za elektronsko glasanje. U subotu su masovno mijenjani članovi biračkih odbora. Niko ne zna ko su ti ljudi. Zvanično smo uputili prigovore", kazao je Nikšić.

On je kazao da je ovaj izborni proces žestoko kompromitiran, iznoseći podatak o tome da je gotovo 100.000 nevažećih listića. On je rekao da će u narednim danima pokrenuti zvaničan zahtjev CIK-u za ponovno brojanje. 

On je naveo da SDP bilježi rast poslaničkih mandata na svim nivoim. 

"Imat ćemo i pet mandata u državnom parlamentu, sada imamo sigurno četiri. Kada je u pitanju Federalni parlament sada imamo 16, a moglo bi biti 17.
U skupštinama kantona također bilježimo porast. Treba biti realan da smo očekivali u nekim izbornim jedinicima bolji izborni rezultat", rekao je Nikšić.

On je naglasio da je evidentno da je SDP važan politički faktor. Naglasio je da u vlast neće ulaziti kroz tzv. matematičke koalicije već na osnovu programa i mjera.

Predsjednik SDP-a je još naglasio kako mu je drago da su građanske stranke u zbiru dobili više glasova nego nacionalne.