Ništa od članstva Srbije u Europsku uniju?

Srbiji i ostalim državama koje žele postati dio Europske unije, Bruxelles će najvjerojatnije postaviti nova pregovaračka pravila o pristupanju, pišu beogradske "Novosti"

To bi se trebalo dogoditi na sljedećem summitu EU i Zapadnog Balkana u maju 2020. godine, ističe taj list i dodaje da je u igri više modela, a svaki ide u pravcu da se zemljama kandidatima, umjesto proširenja, ponudi neka vrsta privilegiranog partnerstva s EU, tačnije ekonomska integracija bez formalnog članstva.

Oko nove metodologije pregovaranja, tvrdi list, uveliko se vode direktni razgovori između dvije najutjecajnije zemlje Unije, Francuske i Njemačke, dok se u šire krugove ovih dogovora uključuju Holandiju i Danska, dvije zemlje koje imaju 'najtvrđe' stavove oko novih članica. 

Jedna od ideja je uvođenje tzv. sektorske integracije u EU, odnosno da država po zatvaranju svakog poglavlja praktično u potpunosti uđe u sistem Unije u tom području, a ne da, kao do sada, čeka da postane punopravna članica.

Na primjer, objašnjavaju "Novosti", kada završi pregovore u području prijevoza, prometa ili ekologije, država kandidat odmah bi imala pristup i svim fondovima EU, kao svaka druga članica, prenosi Radiosarajevo.

Na stolu je i "norveški model", po kojem bi Srbiji i ostalim zemljama umjesto članstva u EU kada dostignu potrebne standarde, bilo ponuđeno članstvo u Europskom udruženju za slobodnu trgovinu (EFTA) i Europskom ekonomskom prostoru, čije su članice Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska, koje nisu u Europskoj uniji.