Ništa od niže cijene hljeba u RS, pekari poručili Vladi da otvori pekaru

.
Neka ga nazovu socijalni hljeb, neka preuzmu sav teret i sve troškove i mi nemamo ništa protiv, rekao je Grahovac

 

Predstavnici mlinarsko-pekarskog sektora i ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić ni danas nisu dogovorili niže cijene hljeba.

 

- Očekivao sam da će u narednih sedam dana koje smo imali između dva sastanka pekarska industrija izaći pred Vladu, odnosno pred Ministarstvo trgovine i turizma sa nekim rješenjem iza kojeg oni mogu stati, a vezano za cijenu osnovnog hljeba - rekao je Šulić.
 

Cijena varira

Istakao je da cijena tog hljeba varira širom RS, a prijedlog ministarstva je 1,90 KM.

Dodao je da će ministarstvo u narednim danima predložiti način rješavanja ovog problema, prenose Nezavisne.

 

Predsjednik Udruženja pekara regije Banja Luka pri Privrednoj komori RS Goran Grabovac istakao je da pristup ovom pitanju nije ozbiljan, te podsjetio da je protekli sastanak koji je održan u ponedjeljak zakazan u petak.
 

- Te stvari zahtijevaju mnogo veću analizu u pogledu svih opterećenja koji se nama stavljaju na teret kao zadnjoj karici u lancu ako pričamo o mlinsko-pekarskim proizvodima. Oni su nama stavili na teret tu neku uredbu koju oni ni ne znaju šta donose, niti imaju nešto precizno. Moram napomenuti da uredba o ograničenju marže u prometu mlinsko-pekarskih proizvoda postoji od 2007. godine. Praktično, ovim bi bila donesena uredba na uredbu - rekao je Grabovac.

Naglasio je da im to pravi problem.

Bez konkretnog zaključka

- Mi danas nismo donijeli nikakav konkretan zaključak. Ostavili smo Vladi da ona o tome sudi - rekao je.

Cijena hljeba od 1,90 KM je, prema njegovim riječima, neprihvatljiva.
 

- Prošli put su nam ostavili sedam dana da se izjasnimo, međutim to je kratak period. To je jedan vid ucjene. Ja sam lično predložio, mi pekari ćemo staviti svoje resurse da Vlada otvori svoju pekaru. Na nivou regija pet pekara, sasvim dovoljno. Ne treba raditi sto proizvoda, dva tri hljeba, neka ga nazovu socijalni hljeb, neka preuzmu sav teret i sve troškove i mi nemamo ništa protiv, a mi ćemo biti dio te kampanje - istakao je Grabovac.

Foto: Društvene mreže