Niti nam ko dolazi, niti smijemo kuda ići

hffhji
Turističke agencije u BiH koje su imale aranžmane za Kinu, Italiju, Njemačku, Azurnu obalu i ostale zemlje otkazale su 90 posto svih ugovorenih putovanja zbog koronavirusa. Kako su nam kazali u agenciji Sol Azur, do sada je otkazano 400 aranžmana.

- Sve ponude koje smo imali za Rim, Veneciju i Firencu su otkazane. Također i aranžmani za Vijetnam i Francusku. Jedino što je za sada izvjesno je aranžman za Istanbul koji je zakazan za 26. mart. Za sada je skoro popunjen, ali ne znamo kakva će situacija biti za dan-dva ili za sedam. Možda i to bude otkazano. Nismo sigurni da će bolja situacija biti za 1. maj, jer niko ništa ne rezerviše. Nadamo se da će se do ljeta situacija popraviti kako bi se barem malo ublažili gubici, rekao nam je Adnan Baručija.

Rijad Špiljak iz agencije Insider kaže da je koronavirus najviše pogodio turizam.

- Sve što smo planirali i što je bilo najavljeno je otkazano. Grupe turista iz Italije, Kine, Njemačke, Francuske, Španije i SAD-a su otkazale sve posjete našoj zemlji. Također i individualne posjete gostiju su otkazane, a to znači da nema rezervacija u hotelima, hostelima i restoranima. Zabrinjavajuće je da se niko iz Turističke zajednice i iz Federalnog ministarstva turizma nije oglasio i dao neke upute kako da se ponašamo i šta da radimo s obzirom na to da je turizam direktno na udaru, navodi Špiljak.

Otkazani su, kako navodi, i svi kongresi i seminari, ali i posjete studenata iz nekoliko evropskih zemalja.

Ništa bolja situacija nije ni u Relax Toursu, jer su i kod njih otkazani svi aranžmani.

- Svakako da će turističke agencije biti u gubicima i da je sezona što se ove godine tiče propala. Niko se ne usuđuje putovati i sve je svedeno na minimum, kazali su nam u ovoj agenciji.

 

Portparolka Turističke zajednice KS-a Adisa Kušundžija rekla je da su samo u februaru posjete opale za četiri posto, a u prvim danima marta posjete, ali i noćenja bilježe znatan pad.