Njemačka, Grčka i Španija dogovorili prihvat migranata

Njemačka je postigla sporazum s Grčkom i Španijom da vrati u te zemlje migrante koji su prethodno registrovani kao azilanti na njenoj teritoriji, objavio je u petak na Twitteru portparol njemačke vlade Steffen Seibert.

Sporazum, koji je postignut na marginama samita Evropske unije u Bruxellesu, predviđa da Grčka i Španija prihvate migrante koji su stigli u Njemačku preko njene južne granice s Austrijom do početka zajedničke provedbe politike EU prema azilu, saopćio je Seibert.

"Naglašavamo činjenicu da države članice na vanjskim granicama EU trebaju veću podršku, finansijsku ali i u pružanju policijskih snaga i eksperata za odgovore na zahtijeve o azilu", navodi se u izjavi koju je postavio Seibert.

Operativni detalji sporazuma bit će odlučeni u narednim sedmicama, zaključuje Seibert u izjavi, prenosi DPA.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da je dobar znak što je čelništvo Evropske unije bilo u stanju da dogovori zajednički jezik o migraciji na današnjem samitu, ali je priznala da duboke podjele još postoje među državama članicama.

"Sve u svemu, nakon intenzivne rasprave o najizazovnijoj temi za Evropsku uniju, konkretno migrantskoj krizi, dobar je signal da je dogovoren zajednički tekst", izjavila je Merkel.

"Pred nama je još mnogo posla kako bismo premostili suprotstavljene stavove - dodala je njemačka čelnica", prenosi Reuters.